3 februari, 2023

Nu kan cancersjuka vårdas i hemmet

Närsjukvårdsteam finns redan i flera former på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och nu har också verksamhet Onkologi sällat sig till skaran som erbjuder vård i hemmet. ”Det är en fin grej att kunna erbjuda; åker du hem idag, kommer vi och hälsar på dig imorgon”, säger vårdenhetschefen Totte Johansson.

Sjuksköterskorna Daniel Ruuth och Hanna Hedvall hemma hos en patient. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

– Man ska inte vara på sjukhus om man inte måste och därför är det också bra att kunna få vård i hemmet, säger Totte Johansson, vårdenhetschef inom verksamhet Onkologi. Han fortsätter:

– Den stora vinsten är för patienten som slipper åka in till sjukhuset. Många är svårt sjuka och väldigt trötta och att ta sig in till sjukhuset blir då ett jätteprojekt.

Teamet består av två sjuksköterskor, med hemvist på onkologen samt inom kirurgi, som varierar arbetet på sjukhuset och hemma hos patienter. I arbetet ingår till exempel att lägga om sår efter en operation och att ta blodprov för att kolla infektionsrisk och HB-värde. Det handlar om uppföljning. 

– Patienten känner sig ofta otrygg första tiden hemma och då säkerställer vi att allt flyter på. Det här är en växande patientgrupp och det finns mycket vi kan erbjuda i form av behandling. Närsjukvårdsteamet är ett sätt av flera, säger Totte Johansson.

Hela närsjukvårdsteamet. Daniel Ruuth, Hanna Hedvall och Elsa Östberg. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

Kan slippa åka till akuten

Teamet är i dagsläget ute två dagar i veckan och kan då träffa upp emot ett tiotal patienter. Planen är att utöka till tre dagar i veckan. Arbetssättet är också avlastande för sjukhuset i stort då patientgruppen annars kan komma via akuten.

– Vi tar emot samtal om symtom och problem och i stället för att hänvisa till akuten, så kan vi erbjuda att åka hem imorgon eller kanske redan i eftermiddag, i stället för att de åker till akuten. Men man ska hålla isär det här upplägget från akuta tillstånd som ambulansen hanterar, det här gäller patienter som vi känner och har en dialog med.

Lärdomen är att det är oerhört uppskattat av patienterna. Och att medarbetarna tycker det är ett bra komplement till det arbetssätt vi redan har inom den befintliga organisationen.

– Det är en fin grej att kunna erbjuda; åker du hem idag, kommer vi och hälsar på dig imorgon, säger Totte Johansson.

Fakta: cancersjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

All cancervård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samlas i Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre. Att vara ett ackrediterat Comprehensive Cancer Centre innebär att Sahlgrenska Universitetssjukhuset uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning. Målet är att med högsta möjliga kliniska kompetens och med forskning i framkant samarbeta för att kunna ge patienterna den bästa möjliga vården.

Text: Karin Markhede
Publicerad: 03 februari 2023 09:21
Uppdaterad: 03 februari 2023 11:55
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.