30 juni, 2023

Nu blir undersköterska en skyddad titel

Den 1 juli blir undersköterska en skyddad titel, vilket betyder att det behövs ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln inom vård och omsorg.

"Med en skyddad yrkestitel blir det tydligt vilken kompetens en medarbetare med titeln undersköterska har", säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen.

Lagändringen innebär att det från och med den 1 juli går att ansöka om bevis från Socialstyrelsen för att få kalla sig undersköterska.  För det behövs en utbildning med inriktning mot vård- och omsorg på gymnasiet eller Komvux. Det behövs godkända betyg i vård- och omsorgsämnen samt i svenska. För den som påbörjar utbildningen efter den 1 juli 2023 krävs också godkända betyg i samhällskunskap.

Den som har en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna börjar gälla får fortsätta att använda titeln till och med den 30 juni 2033 utan bevis. Det gäller oavsett om man är utbildad i eller utanför Sverige.

– Med en skyddad yrkestitel blir det tydligt vilken kompetens en medarbetare med titeln undersköterska har, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen till VGR-fokus.

 Läs mer: I sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel – VGRfokus – Dina nyheter från Västra Götalandsregionen

Läs mer om undersköterskor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset: Undersköterska på universitetssjukhuset | Sahlgrenskaliv

Läs mer på Socialstyrelsens webb: Undersköterska blir en skyddad yrkestitel 1 juli 2023 – Legitimation (socialstyrelsen.se)

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 30 juni 2023 11:03
Uppdaterad: 30 juni 2023 11:08
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.