16 december, 2021

Nationella uppdrag för leversjukvård till Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen får ytterligare tre nationella uppdrag för högspecialiserad vård, nu inom leversjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. ”Vi har mycket hög kompetens på detta område”, säger Björn Lindkvist, läkare och sektionschef för Gastroenterologi och hepatologi.

Totalt rör det sig om tre processer inom avancerad leversjukvård, där vården bedrivs inom verksamhetsområdena Anestesi-Operation-Intensivvård, Specialistmedicin och Radiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det handlar om intensivvård vid akut leversvikt där transplantation kan bli aktuellt, anläggning av rör genom levern för att minska tryck i kärl (transjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt, TIPS) samt endoskopiska interventioner, det vill säga invärtes undersökningar, vid den kroniska leversjukdomen primär skleroserande kolangit (PSC).

– Vår tro och förhoppning är att den vård vi kan erbjuda dessa patienter kommer att bli ännu bättre i och med dessa uppdrag. Redan idag har vi mycket hög kompetens inom de här tre områdena med väl utvecklade samarbeten, men jag är övertygad om att det finns en tydlig utvecklingspotential och att NHV-processerna kommer att hjälpa oss att utföra vårt jobb ännu bättre, säger Björn Lindkvist, som ansvarar för processerna kring TIPS och PSC inom Specialistmedicin.

Leversjukvård ställer ofta krav på multidisciplinära beslut och kan omfatta specialistläkare inom till exempel intensivvård, endoskopi, cytologi och radiologi. De olika enheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset som tilldelas de nya tillstånden kommer liksom tidigare också att söka samverkan nationellt för att fortsätta utveckla vården inom området.

– Uppdragen innebär att patienter över hela landet får del av Sahlgrenska Universitetssjukhusets kompetens kring svår leversjukdom. Det stimulerar universitetssjukhuset och hela Västra Götalandsregionen till fortsatt forskning och utveckling inom området, säger Ann-Marie Wennberg, professor och sjukhusdirektör, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 16 december 2021 09:22
Uppdaterad: 20 mars 2023 10:37
Kategori: Nationell högspecialiserad vård

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.