18 mars, 2024
”Min vårdplan är ett sätt att öka jämlikhet, kvalitet och personcentrering inom vården”
Tidigare arbetade sjuksköterskorna Alicia Hellgren och Cecilia Skoglund med papper och pärm för att skapa en individuell vårdplan för patienter med tumör i centrala nervsystemet och i dialogen med närstående till cancerpatienter. I dag sköts det arbetet digitalt i Min vårdplan.
Alicia Hellgren, Cecilia Skoglund och Christina Charling , sjuksköterskor på neurologimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vi upplevde att det saknades en enkel möjlighet till uppdatering och att det var svårt att nå patienten med aktuell information och vi ville därför öka deras möjligheter att ta del av informationen även digitalt och att öka tillgängligheten utanför kontorstid, säger Alicia Hellgren och Cecilia Skoglund, sjuksköterskor på neurologimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Min vårdplan är ett verktyg i syfte att öka jämlikhet och personcentrering i cancervården. Den första digitala Min vårdplan för tumörer i hjärna och ryggmärg, skapade sjuksköterskorna Cecilia Skoglund och Alicia Hellgren tillsammans med representant från patient- och närståendeföreningen och utvecklingsledare från Regionalt cancercentrum (RCC väst.) Planen var anpassad och tillgänglig för hela Västra götalandsregionen och Norra Halland att använda, men Neurologimottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset var först att aktivera och börja arbeta med den.
”Patienter och anhöriga uppskattar att vi ibland bara skriver något i chatten som visar att vi finns här”
Alicia Hellgren, sjuksköterska, neurologimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– En stor fördel med arbetssättet är att man lär känna patienterna bättre då vi har ett levande verktyg att arbeta tillsammans med. Man kan ta reda på vad de behöver utan att behöva lyfta luren vilket ibland kan ta längre tid. Man kan svara på frågor när tid finns och man haft möjlighet att ta reda på svaret. Patienter och anhöriga uppskattar att vi ibland bara skriver något i chatten som visar att vi finns här.
Lätt att få uppdaterad information
Vanligtvis startar en digital Min vårdplan när kontaktsjuksköterskor träffar patienten för första gången, ofta redan under utredning vid misstanke om tumör. Första besöket sker på avdelningen eller när patienten kommer genom SVF-remiss och utreds via öppenvården. Patienterna kommer åt Min vårdplan via 1177 och brukar få tillgång till den redan under utredningen och får uppdaterad information allt eftersom under vårdförloppet.
– Vi kan skapa aktivitetsplaner som till exempel följer en epilepsisituation; hur patienten äter, skatta illamående, ångest eller annat. Vi kan också med aktivitetsplaner mäta effekt av åtgärder. Dessa planer passar en del och om det passar är det intressant att använda tillsammans.
Mer strukturerat arbetssätt
Arbetssättet blir också mer strukturerat då det går att följa vilken information patient och anhöriga har tagit del av och kan på så vis ställa frågor utifrån det. Den digitala Min vårdplan ger en ökad tillgänglighet till vården då patienterna har möjlighet att skicka meddelande och ta del av information när som helst och var som helst, när det passar dem.
– Vi uppdaterar den digitala Min vårdplan regelbundet och vid behov och arbetar aktivt med att förmedla vad vi lägger till eller tar bort. På så vis blir det ett levande instrument som vi i vården äger tillsammans med patienten. Vi upplever inte att den digitala Min vårdplan är tidskrävande alls, säger Alicia Hellgren och Cecilia Skoglund.
Bakgrund – Min vårdplan
Min vårdplan finns för flera cancerdiagnoser och fortsätter utvecklas. Målet är att alla som får en cancerdiagnos ska erbjudas en Min vårdplan. Verktyget ska finnas som individanpassat stöd genom patientens hela vårdförlopp, oavsett var vården ges. Sedan 2020 har RCC varit ansvarig nationell utgivare för Min vårdplan.
Tre tips, kom i gång med Min vårdplan!
- För att underlätta införandet, ta hjälp av andra som ni vet är i gång och arbetar med Min vårdplan för att få tips och idéer. Kanske via regionala omvårdnadsgruppen eller i andra regionala och nationella sammanhang.
- Prata ihop dig med kollegor inför uppstart och ta hjälp av varandra. Känns det stort så välj ut några patienter eller någon patientgrupp att starta med och utöka allteftersom. Våga prova er fram!
- Om det inte finns en nationell Min vårdplan för den diagnos som du arbetar med, ta kontakt med RCC.