16 maj, 2024
Miljoner att spara när möbler får nytt liv
1 miljon kronor. Så mycket pengar sparade ögonmottagningen på Mölndals sjukhus genom att vänta sig till Åter i bruk i stället för att köpa nya möbler. "Jag var skeptisk i början, men nu är vi jättenöjda", säger vårdenhetschef Anna Horvat Lindqvist.
"Jag tycker det här är jätteviktigt, det är vi skyldiga våra skattebetalare. Alla ledningsgrupper borde besöka Åter i Bruk. Sedan har vi ju bara en jord, och som en regional verksamhet så är vi skyldiga att tänka på det". säger vårdenhetschefen Anna Horvat Lindqvist.
Cecilia Håkansson, planeringsledare på Område 3, blev bekymrad när hon fick avslag på äskandet för möbler till den nya ögonmottagningen på Mölndals sjukhus. Mottagningen behövde nämligen en stor mängd möbler till de nyrenoverade lokalerna. Att man skulle kunna skrapa ihop udda möbler som motsvarade det stora behovet kändes nästan som ett hån, och erfarenheterna från regionens tidigare återbrukstjänst var inte goda.
Ett studiebesök i en lite ruffig lagerlokal i Mölndal förändrade bilden.
– Det kändes lite som jag föreställer mig att det skulle kännas att komma in chokladfabriken i Roald Dahls ”Kalle och chokladfabriken”. Det pågick aktivitet överallt, och att se överflödet av fullt funktionsdugliga möbler som fanns tillgängliga var överväldigande, säger Cecilia Håkansson.
Efter besöket på Åter i bruk var hon ”frälst”, som hon säger.
– Jag kände mig helt trygg med koordinatorn Kim Aulins kompetens, hennes förmåga att få saker gjorda och tillgången på fina produkter. När jag lämnade över listan med möbler vi behövde till mottagningen visste jag att det skulle bli bra, säger hon.
Kostar en bråkdel
Och bra blev det.
– Jag var skeptisk i början. När vi började prata om återvinning tänkte jag på vår gamla återbrukstjänst, det var trasiga, halvkassa möbler. Sedan besökte vi Åter i bruk. Då ändrade jag mig och nu är vi jättenöjda, säger Anna Horvat Lindqvist, vårdenhetschef på ögonmottagningen.
Blommor, gardiner, papperskorgar, höj- och sänkbara skrivbord, tavlor, stolar. Allt på mottagningen är i nyskick, allt kommer ifrån Åter i bruk, och har kostat en bråkdel av vad det skulle kostat nytt.
– Jag tycker det här är jätteviktigt, det är vi skyldiga våra skattebetalare. Alla ledningsgrupper borde besöka Åter i Bruk. Sedan har vi ju bara en jord, och som en regional verksamhet så är vi skyldiga att tänka på det. Det är inte klokt att allt detta skulle slängas egentligen. Vi pratar ju om att vara miljömedvetna och inte resa i onödan, detta med återbruk är ju något som vi lätt kan göra. Hur kan man ens fundera på något annat?
Har du något tips till andra verksamheter?
– Kontakta Kim innan du ska köpa in möbler. Man kan använda sina pengar till annat än att köpa nytt.
Allt från juldekorationer till kontorsstolar
I Åter i bruks lokaler är det full fart. Från olika regionala verksamheter kommer möbler och annat som annars skulle slängas in i en strid ström. Möblerna tas om hand, repareras och rengörs. Sedan fotograferas de och publiceras i Åter i bruks beställningssystem, där de säljs betydligt billigare än inköpspriset. Åter i bruk tar främst hand om kontors- och konferensmöbler, men också mycket annat som annars skulle slängas. Kaffebryggare, klädkrokar, juldekorationer, oöppnade förpackningar med post it-lappar och ett ishockeyspel trängs bland bordskivor och renoverade kontorsstolar i nyskick.
– Man pratar om att regionen är i en ekonomisk kris. Men
det ser inte vi här. Så mycket som slängs, så mycket som köps nytt, det är inte
klokt, säger Kim Aulin, koordinator och driftansvarig för Åter i bruk.
Kim var med när Västra Götalandsregionen startade den interna återbruksverksamheten Åter i bruk förra våren. Verksamheten syftar till att minska behovet av nya kontors- och konferensmöbler genom att ta emot och sälja vidare möbler som annars skulle slängas.
– Egentligen skulle man inte få slänga något, eller köpa något nytt, innan man har pratat med oss. För varje stol eller soffa som vi tar hand om slängs tio. Men vi hoppas att fler och fler i regionen får upp ögonen för vår verksamhet. Det vi gör här sparar inte bara en massa pengar, utan är också väldigt bra för miljön.
Så här funkar Åter i bruk
- När en verksamhet har något man inte längre behöver, oavsett vad det är, så bör Åter i bruk kontaktas för en bedömning. Vissa möbler kan fungera som reservdelsresurs. Därför ska man aldrig kassera något utan att kontaktat Åter i bruk först.
- Man fyller i ett formulär på Åter i bruks webbplats. Där beskriver man det man önskar lämna ifrån sig och bifogar foton.
- Gäller det en större mängd möbler kan en platsbedömning eller en digital bedömning bli aktuell.
- På webbplatsen hittar man också ett beställningssystem där man kan köpa återbrukade möbler och produkter.
- Åter i bruk har mycket mer material på lager än vad som syns i beställningssystemet, så om man inte hittar det man söker kan man ringa eller maila Åter i bruk.
Åter i bruk – beställa eller avyttra begagnade möbler inom VGR – Servicewebben (vgregion.se)