18 september, 2023

”Medvetenheten om hydrocefalus behöver öka”

Det drabbar 2 procent av alla över 65 år, och kan även ses hos barn. Men trots att hydrocefalus är ganska vanligt är det både underdiagnostiserat och underbehandlat. menar läkaren och professorn Mats Tullberg. I år firas Hydrocefalusdagen för första gången.

"Hydrocefalus kan vara ett farligt tillstånd. Obehandlat leder det till en successiv försämring av kroppsliga och psykiska funktioner och troligen även ökad dödlighet", säger professor och överläkare Mats Tullberg.

Mats Tullberg – professor i neurologi vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – vad är hydrocefalus?

– Hydrocefalus är en sjukdom som ger upphov till störning av gång och balans, demens och urininkontinens hos äldre. Sjukdomen orsakas av ansamling av vätska i hjärnans kamrar eller ventriklar.

Hur vanligt är tillståndet?

– Hydrocefalus är en vanlig sjukdom hos äldre. Ungefär 1 av 50 (2%) över 65 år är drabbade. Även barn kan ha hydrocefalus.

Är det farligt?

– Ja, hydrocefalus kan vara ett farligt tillstånd. Obehandlat leder det till en successiv försämring av kroppsliga och psykiska funktioner och troligen även ökad dödlighet. Den vanligaste formen hos vuxna ger inte upphov till akuta symtom, men det finns andra typer av hydrocefalus som måste behandlas akut. Vi är ett team med olika professioner här på Sahlgrenska som gör bedömningarna tillsammans och planerar för patienten.

Hur ser behandlingen ut?

– Operation är den enda behandlingsformen. Vid operationen lägger man in en shunt som leder ut vätskan, vanligen till buken. Operationen är mycket effektiv för de allra flesta på både kort och lång sikt.

I år firas Hydrocefalusdagen för första gången. Varför behöver den här sjukdomen uppmärksamhet?

– Hydrocefalus hos vuxna är i dag både underdiagnosticerat och underbehandlat och medvetenheten om tillståndet behöver därför öka. Från och med i år uppmärksammas sjukdomen över hela världen den 20 september, genom information till allmänhet och inom vården. I Sverige uppmärksammas dagen bland annat via patientföreningen NPH-föreningen.

  Text: Maja Larsson
  Publicerad: 18 september 2023 11:14
  Uppdaterad: 18 september 2023 11:18
  Kategori: Nyhet

  Prenumerera på nyhetsbrevet

  Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.