2 juli, 2020

Medicinskhistoriska kartan – botanisera bland sjukhus från förr

Utforska gamla vårdinrättningar i Göteborg från 1600-talet fram till idag.

Nu finns ”Medicinhistoriska kartan” för den som är nyfiken på Göteborgs sjukhushistoria. Kartan är framtagen av Medicinhistoriska museet och berättar om över 100 historiska vård- och omsorginrättningar i Göteborg från 1600-talet och fram tills idag. En av personerna bakom kartan är Robert Wallsson, pedagog på Medicinhistoriska museet.

– Vi hoppas att kartan kan vara ett spännande sätt att lära känna historiska platser i sin närmiljö. Gatunamn och platsnamn har så många ledtrådar till vad som har funnits och vad som finns idag. Dispensären, fattighuset vid Stampen, har till exempel fungerat som lungsjukhus och som dispensär, en smittspårnings och rådgivningsbyrå, mot tuberkulos. Det är lite coolt tycker jag. 

Kartan kommer att vara en viktig del i museets pedagogiska arbete framöver. Via kartan går det även hitta museets egna medicinhistoriska filmer som finns kopplade till relevanta platser i kartan.

– Blir man intresserad av en viss plats ska det sedan vara var lätt att söka sig vidare till mer information, säger Robert Wallsson och fortsätter.

– En annan intressant plats är de stora pampiga byggnaderna vid Landala torg som bär på en tung historia av fattig- och sinnessjukvård. Det är svårt att föreställa sig hur hårt fattiga och psykiskt sjuka behandlades även när samtiden själv tyckte att de gjort stora framsteg på just det här områdena. 

Medicinhistoriska kartan kommer successivt att utökas med fler filmer från museet för att på så sätt guida besökaren in i det historiska sammanhanget. Mer information om kartan finns på Medicinhistoriska museets webbplats. https://medicinhistoriska.sahlgrenska.se/skola-och-larande/den-medicinhistoriska-kartan/

Fem vårdbyggnader: då och nu

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 02 juli 2020 14:41
Uppdaterad: 24 maj 2021 14:20
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.