11 november, 2020

Medarbetare på utryckning

Agnes Munkberg och Linda Aronsson Tehrani är två av alla medarbetare som fått byta arbetsplats under pandemin. I våras gick de från barnintensivavdelningen till vuxen-IVA för att hjälpa patienter och medarbetare i nöd.

Agnes Munkberg, IVA-sjuksköterska på BIVA, Drottning Silvias barnsjukhus. Bild: Viktoria Fimmerstad

Utmaningen

Berättelser om IVA-personalens tuffa situation på Östra sjukhusets intensivvårdsavdelning för covid-sjuka spred sig snabbt bland sjukhuset medarbetare tidigt i våras. På barnintensivavdelningen funderade IVA-sjuksköterskan Agnes Munkberg på hur kollegorna i grannhuset hade det. Hon bad sin avdelningschef ringa och fråga vad de behövde hjälp med, och svaret var tydligt: personal. Agnes Munkberg och kollegan Linda Aronsson Tehrani, undersköterska på BIVA, anmälde sig som frivilliga direkt.

– Vi ser inte problemen. Vi är inte sådana, Linda och jag, vi ser utmaningar, säger Agnes Munkberg om sig och kollegan Linda Aronsson Tehrani.Lösningen

Linda Aronsson Tehrani

Två dagar senare började de arbeta med vuxna, covid-sjuka patienter, sida vid sida med ordinarie IVA-personal och andra inlånade medarbetare.

– Våra chefer var noga med att fråga oss hur vi kände för detta, berättar Agnes Munkberg. De frågade hur vi mådde, varje dag. Det var väldigt skönt med den omsorgen. Och vi blev väldigt väl omhändertagna på vår nya tillfälliga arbetsplats också. Dessutom förstod våra chefer att vi skulle lära oss mycket, att ny kunskap också kunde gynna den egna arbetsplatsen.

Lärdomarna

Agnes Munkberg vill betona en viktig lärdom från våren som hon önskar att alla på sjukhuset tar till sig.

– Vi borde dela med oss av resurser i större utsträckning. Vi jobbar ju alla mycket med resursproblematik, fortsätter hon. När covid-19 kom så började vi rota och gräva och resurserna fanns ju. Vi gav bra vård mitt i en okänd pandemi. Det är viktigt att man inte tänker ”jaha, nu förlorar vi en sjuksköterska” utan tänka att hela sjukhuset är en enhet, en familj där vi hjälps åt.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 11 november 2020 21:00
Uppdaterad: 12 november 2020 11:57
Kategori: KVALITETSDAGEN 2020

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.