19 augusti, 2020

Mölndals covid-IVA – snart på museum?

Nu blir sju medarbetare från Mölndals covid-IVA konst. ”Fotografen fångade känslan av samarbete på ett fantastiskt sätt”, säger Helen Lindman, anestesisjuksköterska.

Runt om i världen försöker konstnärer på olika sätt att berätta om covid-19-pandemin. Göteborgsbaserade duon Cooper & Gorfer, som består av Sarah Cooper och Nina Gorfer, har valt att göra en bild i stort format, baserad på fotografier som de tog i slutet av juni på Mölndals covid-IVA. Cooper & Gorfer arbetar egentligen med en utställning som öppnar på Fotografiska New York i höst, men ville inte missa chansen att dokumentera pandemin.

– Jag kände ett behov av att göra berättelsen om covid-19 mer mänsklig, komma nära. Alla försöker vi möta vår egen hjälplöshet på olika sätt. Som konstnär är förstås konst mitt sätt att göra något, säger Sarah Cooper.

Fick träningsvärk

Den där dagen i juni fick Sarah Cooper träffa sju medarbetare från covid-IVA Mölndal i ett särskilt rum, för dagen inrett som fotostudio. Två av de sju var Jeanette Andrén, undersköterska på IVA Mölndal, och Helen Lindman, som i vanliga fall är anestesisjuksköterska på Operation 1 Mölndal, men lånades in till covid-IVA under pandemin.

– Det var nog ingen av oss som riktigt visste vad som väntade, mer än att vi skulle vara fotomodeller, men det var faktiskt en fantastisk stund med fotografen. Hon var väldigt duktig och vi förstod hennes vision. Men det var verkligen inte glamouröst att vara modell! Man skulle sitta och stå i olika positioner, jag som ändå är rätt så vältränad var helt slut efteråt. Dagen därpå hade vi träningsvärk, allihop, säger Helen Lindman.

Jeanette Andrén håller med:

– Det var svettigt, man fick nästan panik där under skyddsutrustningen. Men det var väldigt roligt.

Konstverket är inte klart än, men de medverkande har fått se några bilder under resans gång. Helen Lindman upplever att bilden fångar en känsla hon själv hade.

– Den 26 mars fick jag veta att jag skulle få nya arbetsuppgifter och bara ett par dagar senare stod jag på IVA. Likadant har det varit för massor av människor – rakt ut i det okända, vi fick bara spotta i nävarna och köra – hela världen mot det världskrig viruset är. Det tycker jag verkligen de fångade i sina bilder, säger Helen Lindman.

Talande symbolik i bilderna

I bilden syns, förutom Helen och Jeanette, fem andra personer med olika yrkesroller – såväl fysioterapeut som läkare, undersköterska och sjuksköterskor.

– Att vi alla är med i bilden, i full skyddsutrustning, säger också mycket om den här tiden. Hur folk kom från alla möjliga ställen och tog hand om patienterna och varandra tillsammans. Det här föremålet av skumgummi som vi både lyfter och drar i, tillsammans – för mig symboliserar det patienten, säger Helen Lindman.

Helen hade aldrig hört talas om konstnärsduon tidigare. Men hennes konstintresserade vänner har tappat hakan när hon berättat om fotograferingen.

– ”Va, var det de konstnärerna?” Jag hade verkligen ingen koll, men de är tydligen riktigt kända. Jag har börjat följa dem på Instagram nu. Det är fantastiska bilder, väldigt vackra, och med feministiska budskap. Det känns faktiskt jättehäftigt att ha fått vara med.

Konstverket heter Delirium. I en pressrelease beskriver konstnärerna att verket ska hedra det arbete vårdens medarbetare har utfört under covid-19. Bilden ska visa kvinnliga medarbetare i vården i en ”evig kamp, medan de lyfter och bär imaginära patienter”. Bilden ska också anspela på IVA-delirium, ett tillstånd som patienterna på IVA kan befinna sig i under en lång tid.

– Jag hade knappt hört talas om det innan jag träffade sjuksköterskan Emma Ljungberg på Mölndals sjukhus. Det verkar vara ett sorts limbo-existens där patienten inte sover, men inte är vaken, där allt är ljus och ljud och mardrömmar. En icke-plats där patienterna befinner sig, men också vårdpersonalen, som är inlånad från alla möjliga håll, säger Sarah Cooper.

Drömlik tillvaro på IVA

IVA på Mölndals sjukhus har inte längre några covid-patienter. Jeanette Andrén berättar att tillvaron känns drömlik:

– Allt känns jättekonstigt. Vi hade det så otroligt intensivt några månader, nu är det hur lugnt som helst. Det känns nästan som att det inte hänt. Samtidigt vågar ingen riktigt slappna av, det kan ju komma en ny våg, säger hon.

För säkerhets skull är Helen Lindman kvar på IVA som resurs.

– Jag ska ärligt säga att jag har haft det fantastiskt bra under den här tiden. Jag har varit sjuksköterska i 42 år – tänk att få avsluta sin karriär med något så häftigt som att få ge patienterna vård under en pandemi.

Cooper & Gorfers bilder finns på museum och i samlingar över hela världen. Vart den slutgiltiga bilden från Mölndals sjukhus ska ta vägen när den är klar, vilket troligen blir i september, är inte spikat.

– Vi har alltid egna utställningar som vi jobbar med eller så bli vi kontaktade för att skapa specifika konstverk, men just den här bilden har ingen destination på det sättet. Vi hoppas att ställa ut den i en museikontext, men i slutändan hoppas vi att den kan få hänga permanent på ett sjukhus. Det skulle kännas fint och rätt, säger Sarah Cooper.

Läs mer om Cooper & Gorfer här.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 19 augusti 2020 10:53
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:50
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.