7 oktober, 2024
Kristina Levan ny föreståndare för ATMP-centrum
Det händer mycket inom läkemedel för avancerade terapier, ATMP. Satsningarna i Västra Götalandsregionen stärks när Kristina Levan får en ny roll som centrumföreståndare för Sahlgrenska Universitetssjukhusets ATMP-centrum.

Kristina Levan får blir centrumföreståndare för Sahlgrenska Universitetssjukhusets ATMP-centrum.
Läkemedel för avancerade terapier är gen-, cell- och vävnadsterapier. ATMP kan innebära en radikal förbättring för många patienter med svåra sjukdomstillstånd som vi i dag inte kan behandla.
Kristina Levan har sedan flera år tillbaka varit projektledare för ATMP-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och där haft en central roll i att utveckla och stärka sjukhusets arbete på området. Centrat etablerades 2020 och har nyligen genomgått en organisatorisk flytt till område 4 och verksamhet läkemedel.
– Med de här förändringarna visar vi att Sahlgrenskas ATMP-centrum är en satsning som är här för att stanna och har ett brett uppdrag som inkluderar samverkan och stöd till flera av sjukhusets funktioner. Att centrumet flyttar till område 4 betyder att flera närliggande verksamheter, som läkemedel och laboratorieverksamhet, samlas. Det gör det lättare att driva frågor kring ATMP på ett sammanhållet sätt, säger Peter Gjertsson, områdeschef vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vi är på god väg, vi har många regionala projekt på gång. VGR och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har satsat mycket på ATMP under en lång tid och deltar i flera nationella projekt. För att säkerställa tillväxten inom fältet behöver vi ta fram en tydlig strategi för regionen, och vi behöver etablera samarbetsytor, även med externa aktörer, säger Kristina Levan.
Ordförande för Nationella samordningsgruppen
I rollen som representant för Västra Götalandsregionen, har Kristina Levan också blivit utsedd till ordförande för den nyligen initierade Nationella samordningsgruppen för ATMP-frågor. En gemensam satsning som tillkommit på initiativ av Sveriges universitetssjukhus, life science-industrin och de medicinska fakulteterna.
– Naturligtvis är det värdefullt för Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset att någon från regionen har den här rollen i det nationella arbetet.
Men Kristina Levan understryker att samordningsgruppen också innebär möjligheter till en mer långsiktig nationell satsning, en bred samverkan och enighet i frågor som är viktiga att driva tillsammans.
– Sverige är ett litet land och det finns ett behov av att ha en nationell struktur för att sätta strategier och visioner. Att kunna jobba sammanhållet kring till exempel kliniska prövningar och tillverkning skapar möjligheter, säger hon.
– Vi har kommit i gång med att ta fram fyra prioriterade områden där vi nu påbörjat arbetet. Viktigt i sammanhanget är att knyta an till redan existerande initiativ för att inte skapa parallella aktiviteter. Vi behöver nyttja de strukturer och initiativ som redan är på plats.
ATMP-centrum – en strategisk satsning för framtidens medicin
Kristina Levans nya roll på Sahlgrenska Universitetssjukhuset förändrar inte ATMP-centrums uppdrag, men möjligheter. Centrumet ska fortsätta att jobba strategiskt med till exempel kommunikation kring beslut och initiativ, att sträva för att sjukhuset ska vara bättre förberedda på att införa ATMP och jobba för att ta emot fler kliniska prövningar.
– ATMP-centrum är mer än bara beredning av läkemedel, det är en bredare satsning med uppdrag som handlar om forskning, tillverkning och utveckling. Där kan vi fungera som erfarenhetsbärare mellan olika projekt, säger Kristina Levan.
Peter Gjertsson, understryker att det stärker sjukhuset och säkerställer kapaciteten för att hantera ATMP-fältet.
– Vi har kommit en bit, men sjukvården i Sverige behöver också förberedas för framtiden, och där har ATMP-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en viktig roll, säger Peter Gjertsson.