10 december, 2020

Konstverk med patienters tolkningar av pandemin ställs ut på sjukhuset

På väggarna i kulvertarna under Östra sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset kan man nu ta del av patienters egna reflektioner av sjukvården under pandemin.

Det är genom konstateljéerna inom psykiatriska verksamhet som inneliggande patienter har skapat bilder av sina egna upplevelser av den pågående pandemin. På runda lösa skivor har patienterna skapat terapeutiska målningar som sedan monterats ihop till två större verk föreställande ett system av ventiler.  

Arbetet har letts av konstnärerna Inez Edström Thoresson och Stefan Karlsson, som också leder konstateljéerna på Östra respektive Sahlgrenska sjukhuset. 

– Vi ville aktivera de inneliggande patienterna trots att konstateljéerna på sjukhuset är stängda på grund av pandemin. För våra patienter är skapandet terapeutiskt och nu hoppas vi nu att kulvertkonsten ska glädja andra, både andra patienter och medarbetare som rör sig på sjukhuset, säger Stefan Karlsson, föreståndare på Konstateljén inom Psykiatri affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Digital vernissage

Under onsdagen invigdes ”Ventiler” genom en digital vernissage i kulverten under Sahlgrenska sjukhuset. Via sina datorer samlades inbjudna gäster runt målningen för att se det officiella avtäckandet. En av deltagarna vid vernissagen var patientkonstnären Sian Hedberg. 

– Det är väldigt fint att nu får se vår gemensamma målning monterad i sjukhusets kulvert. Att få vara med i det konstnärliga projektet gav mig en viktig känsla av samhörighet och gemenskap i en annars ganska ensam tid, och den känslan förstärks nu när jag får se vår kollektiva målning, berättade Sian Hedberg via länk.  

Ventiler

Målningarna är 20 meter långa och föreställer rörsystem. I rörsystemen finns 20 ventiler på cirka 30×30 cm. Rörsystemen representerar processen under covid-19.

Konstverken kan ses i kulvertarna under Östra sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 10 december 2020 07:57
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:55
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.