6 juni, 2023

Josefin peppar kollegorna till träning

Arbetet på en dygnet-runt-öppen ortopedisk operationsavdelning innebär tunga lyft och krävande arbetsställningar. Narkossjuksköterskan Josefin Ljungdahl har ett specialuppdrag – att uppmuntra kollegorna på Operation 1 till träning som ska få alla att orka i längden.

"Genom friskvård och fysiska aktiviteter skapas roliga minnen och glädje. Detta stärker i sin tur vår teamkänsla och samarbetsförmåga som jag tror resulterar i ett säkert och tryggt omhändertagande av våra patienter", säger Josefin Ljungdahl.

– Vi ska orka i många år och då behövs glädje, energi, styrka och uthållighet.

Det menar narkossjuksköterskan Josefin Ljungdahl på Operation 1 i Mölndal, som med stort engagemang inspirerar sina kollegor till bättre hälsa.

Operation 1 är en av landets största ortopediska operationsverksamheter med över 5 000 operationer per år. På ortopeden befinner sig patienterna under operation i olika lägen och positioner, det förkommer vändningar samt lyft av tunga galler och instrument.

För att skapa förutsättningar för en så bra ergonomi som möjligt så bjöd Josefin, i sin roll som hälsoinspiratör, in fysioterapeuter för att ge sina bästa tips och råd.

– Det var väldigt uppskattat, och nödvändigt för att våra kroppar ska hålla över tid, säger hon.

Hälsobingo och Svettvarv

På avdelningen finns också en hälsohörna med träningsband och förslag på övningar dit medarbetare kan gå när det finns en liten lucka i operationsprogrammet.

Josefin Ljungdahl har ett stort engagemang för frågor som rör träning och hälsa och värnar om sina kollegors välmående. På ett roligt och inspirerat sätt anordnar hon olika aktiviteter, bland annat en träningsadventskalender med fysisk aktivitet varje dag fram till jul, hälsobingo med påsktema och inte minst det årliga Svettvarvet. Det är ett eget lopp för hela verksamhet AnOpIva Mölndal där stafettlag om fyra tar sig runt Härlanda Tjärn. Extra poäng ges till laget med bäst dekorerad stafettpinne. Lag från verksamhetens operationsavdelningar, IVA, läkarna och administrativa enheten deltar.

– Jag tror på träning för att stärka vår fysiska och psykiska hälsa. Genom friskvård och fysiska aktiviteter skapas roliga minnen och glädje. Detta stärker i sin tur vår teamkänsla och samarbetsförmåga som jag tror resulterar i ett säkert och tryggt omhändertagande av våra patienter. Vår energi och glädje smittar av sig till patienterna, säger Josefin Ljungdahl.

TIPS! För mer inspiration – kolla gärna in Josefin Ljungdahls Instagram-konto: @halsoinspirator.j

Mer om att vara hälsoinspiratör

Hälsoinspiratörernas syfte är att bidra till ett hållbart arbetsliv och en attraktiv arbetsplats genom att erbjuda och samordna hälsofrämjande insatser för medarbetare. Tillsammans med chefen och övriga medarbetare kan hälsoinspiratören driva frågor på arbetsplatsen som ger ökad glädje, trivsel och hälsa på arbetsplatsen.

Hälsoinspiratörer utses på avdelningen. Den som är intresserad ska först prata med sin chef och därefter ta kontakt med huvudhälsoinspiratören på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Aiste Lindqvist.

För mer information om  Hälsoinspiratörer – Sahlgrenska Universitetssjukhuset (vgregion.se).

Text: Ann-Sofie Johansson
Publicerad: 06 juni 2023 06:00
Uppdaterad: 05 juni 2023 14:29
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.