10 juni, 2021

”Jag kommer prata om den välmenande ålderismen”

2 augusti sommarpratar Ingmar Skoog, överläkare i psykiatri på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är också professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap vid Göteborgs universitet.

Grattis!

– Tack! Det känns ju otroligt roligt. Det är ju en sådan sak man funderar på då och då, vad skulle jag prata om ifall jag fick chansen att sommarprata?

Så vad ska du prata om?

– Jag kommer prata en hel del om det jag kallar ”välmenande ålderism”: när samhället vill väl, men det blir så fel. Jag kommer till exempel prata om varför vi så gärna pratar barnsligt med äldre, och försöka ge en positiv bild av åldrande, för det behövs. Det är inte alla som vet att 65-70-åringar är de bästa bilförarna, eller att 70 faktiskt på många sätt är det nya 50, eller till och med 20. När vi började göra H70-studierna* på 1970-talet var 70-åringarna glada om de hade pension och en bostad. I dag är 70-årsåldern snarare en tid då man vill göra allt man inte hunnit med tidigare i livet.

Varför tror du att de ringde i år?

– Det beror nog på att jag var mycket i media under både första och andra vågen av pandemin för att prata om äldres situation. Jag gissar att de ville få in mer äldrefrågor i programmet. Själv är jag glad att vi faktiskt är några forskare som får prata, det är nästan en skyldighet vi har tycker jag.

Vem är du, för de som inte vet?

– Jag är professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Jag har också en tjänst som överläkare på Psykiatri kognition och äldrepsykiatri på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, även om jag inte har så många patienter. Så är det för många professorer.

* I H70-studierna har 70-åringar födda vid olika årtal undersökts. Den senaste studien gjordes på 70-åringar födda 1944 och kontinuerliga uppföljningar har skett från 75 års ålder. Vissa grupper har följts upp ända tills deltagarna är 100 år. H70-studien ger forskarna den unika möjligheten att jämföra hälsan hos 70-åringar födda i början av 1900-talet med jämngamla personer födda mer än fyra decennier senare. Läs mer om H70-studierna här.

Fakta: AgeCap

AgeCap är Sveriges största forskningscentrum för åldrande och hälsa. Här finns drygt 170 forskare och forskningspersonal från 18 institutioner, sex fakulteter och närmare 25 olika discipliner. Det gemensamma målet för forskningen är att öka äldre personers välbefinnande och delaktighet i samhället.

AgeCap bedriver multidisciplinär forskning för ett gott och värdefullt åldrande. Vår vision är ett samhälle där äldre respekteras och värderas för sin potential – ett samhälle där äldre ses som värdefulla resurser.

Läs mer om AgeCap här.

 

Text: Maja Larsson
Publicerad: 10 juni 2021 15:08
Uppdaterad: 21 juni 2021 10:10
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.