7 maj, 2021

”Jag har inte tvekat kring vaccinet” – en dag på vaccinationsmottagning

Sahlgrenskaliv besökte ambulansgaraget i Gullbergsvass där vaccineringen av bland annat närstående till riskpatienter är i full gång. Många berättar om lättnad och glädje över att ha tagit ett första steg mot att livet kan bli som vanligt igen.

Foto: Paul Björkman

I ambulansgaraget på Gullbergsvass vaccineras det för fullt, och har gjort så sedan mitten av januari. Eftersom tillgången av vaccin snabbt förändrade sig fick man här ändra fokus – från medarbetare till att hjälpa till utifrån nya beslut från vaccinationsgruppen. Just nu vaccineras närstående och nära vårdkontakter till riskpatienter, som dialyspatienter och transplanterade.

– Vi är stolta och glada över att kunna göra skillnad för riskpatienter och dess nära vårdkontakter. Att vaccinera de mest utsatta känns oerhört bra och gör verkligen skillnad. De som vaccineras är mycket tacksamma och visar verkligen sin uppskattning, säger Leif Persson, vårdenhetschef SU ambulanssjukvården

Sahlgrenskaliv följde med en eftermiddag för att träffa dem som fick sin första spruta och passa på att fråga hur livet varit under pandemin och vad de ska göra efter spruta två.  

Foto: Paul Björkman.

Eva Björnefors:

”Det har varit ett så tråkigt år, urtråkigt har det varit. Alla aktiviteter jag hade innan, folkdans bland annat, är inställt just nu.

Jag håller mig fortfarande på min kant, men det känns som det finns en öppning nu. Om sex veckor, när jag får min nästa spruta, kommer det att kännas bättre. Som om det finns en väg ut.

Jag blev kallad för att jag har haft problem med lungorna, med upprepade lunginflammationer. Jag fick ett sms som jag högg på direkt. Jag har inte tvekat kring vaccinet, det finns inget annat alternativ för mig. De var så gulliga här, stack mig så fint så jag knappt kände det – jag som är både lite feg och spruträdd!”

Foto: Paul Björkman.

Ulf Berg:

”Jag fick en kallelse från sjukhuset via sms. Jag behandlas sedan 2009 för partiell epilepsi på neurologen på Sahlgrenska, de skriver ut medicinen som jag tar.

Platsen var ju lite ovanlig, Gullbergsvass. Jag var tvungen att åka dit på kvällen innan för att kolla. Jag såg ingenting, det fanns ju inga skyltar om vaccination, men jag träffade på en ur ambulanspersonalen som visade mig vart jag skulle gå nästa dag när mottagningen var öppen. 

Jag är väldigt positiv och tacksam att jag nu fått vaccination. Min fru och jag har varit mycket restriktiva med kontakter, beställt hem mat och inte åkt kollektivt men det har egentligen inte varit ett så stort problem för oss. Ändå ser jag väldigt mycket fram emot den andra dosen i maj, så att jag kan få leva ett normalt liv – sjuksköterskan som vaccinerade var noga med att betona att jag inte har riktigt bra skydd förrän två veckor efter andra sprutan. Så jag får vänta till dess.”

Foto: Paul Björkman

Berna Topuz:

”Jag blev vaccinerad eftersom jag bor ihop med min mamma, som är cancersjuk. Jag har fått vara väldigt försiktig för hennes skull under pandemin men vi har som tur är klarat oss från sjukdom. Det är klart att det är bra att jag fått vaccination redan nu, då kan man känna sig lite tryggare.

Mammas läkare gav mig telefonnumret och så ringde jag och beställde tid för vaccination på Gullbergsvass. Det var helt okej att komma dit. Jag fick lite illamående natten efter sprutan men jag vet ju inte säkert att det berodde på den. Nu väntar jag på min andra spruta den i maj.”

Foto: Paul Björkman

Deborah Sjöberg:

”Det är min mamma, som tillhör en riskgrupp, som anmälde mig till vaccinationen. Eftersom vi bor ihop har vi i familjen fått tänka mycket på att inte riskera något, för hennes skull. Jag har aldrig varit tveksam till att vaccinera mig, det känns självklart, och det kändes bra att jag kunde få vaccination redan nu.

Jag har bara kunnat träffa några få vänner det senaste året. När jag fått min andra spruta kommer det vara en lättnad, jag kan börja umgås med mina vänner igen utan att tänka på smitta och det ska bli jätteskönt. Sen går det ju också framåt i och med att smittspridningen kommer att minska.

Själva vaccineringen gick jättebra, jag fick inga biverkningar. Men det kändes lite udda att komma till Gullbergsvass, och vara där bland alla ambulanserna i garaget.”

Foto: Paul Björkman

Marianne Bergius, på plats med Anders Bergius Johansson:

”Anders fick ett samtal från sjukhuset med erbjudande om att bli vaccinerad i Gullbergsvass. Vi bor egentligen i Lerum så vi spekulerade lite i varför han fick frågan från Sahlgrenska men kom på att det berodde på att han opererats på handkirurgen. När samtalet kom frågade han om jag fick följa med och det gick bra.

Det var så käcka ambulanskillar som vaccinerade och vi fick mycket information. Jag hade lite ont i huvudet dagen efter, ”ungefär som om jag varit på fest”, men Anders kände ingenting. Det hela gick väldigt smidigt och vi är jättetacksamma.

Vi har varit väldigt försiktiga det senaste året, använt munskydd i affären och så. Det tänker vi nog fortsätta med, även efter att vi fått vår andra spruta, tills vi förstår att det blivit mindre smitta i samhället. Men sen vill vi träffa barnbarnen lite mer och ta husbilen och åka upp i Bohuslän, kanske till och med till vår son i Skellefteå.”

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 07 maj 2021 10:54
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:53
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.