13 oktober, 2021

”Jag blir rädd när jag inte känner mina armar”

I somras råkade Filip, 15 år, ut för en olycka. Här berättar han om skadan och rehabiliteringen inom ryggmärgsskadeenheten avdelning 134, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Jag hade precis fyllt 15 år och tagit moppekort. Är ute och kör på en landsväg då jag helt i onödan blir stressad av att det ligger en bil bakom. Jag kör längre och längre mot kanträcket för att bilen ska köra om. Till slut vänder jag mig om för att titta bakåt och då kör jag in i räcket och moppen flyger runt. Jag bryter nacken: kota 4, och kota 5 skadas också. Samtidigt så skadas min ryggmärg. Jag blir rädd när jag inte känner mina armar.

Skadan påverkade främst armar och händer och inte mina ben. I början hade jag väldigt ont av nervsmärtor i armarna. Det räckte att man blåste på mig så var det som tusen brännande nålar. Jag kommer nästan inte ihåg de första veckorna när jag var som sämst. På sjukhuset har jag tränat jättemycket och tyckt att det varit roligt. I början var jag inte så rörlig men det blev bättre och bättre. Personalen har pushat och hjälpt mig väldigt bra. Jag hade inte blivit såhär bra utan deras hjälp. Jag har spelat en hel del pingis med både andra patienter och personal. En av patienterna blev som min ”pingistränare” och jag har lärt mig massor. 

Jag började också i 9:an på sjukhuset och fick hjälp av Annette som var min sjukhuslärare under den här tiden. Idag mår jag bra! Lite svag i mina armar men jag har fått massa bra träningstips som jag jobbar vidare med hemma. Snart är jag på fotbollsplanen igen”.

– Filip, 15 år, och patient inom ryggmärgsskadeenheten avdelning 134, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Västra Götalandsregionen har denna vecka beviljats tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom ryggmärgsskador – med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare. Det innebär att den högspecialiserade vården koncentreras till ett fåtal utförare i landet, som samlar expertis och forskning. 

Läs mer: Två nya nationella uppdrag inom högspecialiserad vård

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 13 oktober 2021 15:52
Uppdaterad: 20 mars 2023 10:38
Kategori: Nationell högspecialiserad vård

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.