20 februari, 2023
Intensivvårdens undersköterskor imponerade på norska IVA-chefer
”Morsomt” och ”kjempeintressant” – det var två av omdömena när en norsk IVA-delegation besökte Sahlgrenska Universitetssjukhuset förra veckan. Syftet var att studera hur undersköterskor arbetar inom svensk intensivvård – något man aldrig har provat i Norge.
Norrmannen Mons Sjöberg tillsammans med Marie Toresson, Kate Holmgren och Erika Backlund Jansson, vårdenhetschef på CIVA.
Det norska intresset för det svenska systemet med undersköterskor på IVA väcktes i höstas, när ledningsgruppen för Oslos universitetssjukhus besökte Område 5 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nu i februari valde Mons Sjöberg, som är chef för sjuksköterskorna på Oslos tio intensivvårdsavdelningar, att komma tillbaka för att studera det unika teamarbetet på IVA-salarna ännu mer noggrant. Med sig hade han chefer från flera av Oslos IVA-avdelningar, men också fackliga företrädare.
– Det har varit två jättefina dagar. Vi har besökt både CIVA, TIVA, NIVA och post-op och är lite ”slått i bakken” av undersköterskornas kompetens, säger Mons Sjöberg.
Inga undersköterskor inom Oslos intensivvård
I Norge jobbar enbart läkare och sjuksköterskor på IVA. Allra helst intensivvårdssjuksköterskor, men eftersom det är brist på sådana anställer man även grundutbildade sjuksköterskor. Rollen undersköterska, som för övrigt heter helsefagarbeider på norska, lyser med sin frånvaro. Det är en stor skillnad mot Sverige. Här har undersköterskor arbetat i intensivvården sedan 1970-talet, och inne på IVA-salarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset jobbar lika många sjuksköterskor som undersköterskor.
– Ni verkar ha precis lika bra kvalitet på vården, och ni framstår också som mer välbemannade, säger Mons Sjöberg.
”Har brist på intensivvårdssjuksköterskor”
Just bemanningssituationen är det som gör att de norska IVA-avdelningarna är nyfikna på att börja anställa undersköterskor framöver.
– Vi har brist på intensivvårdssjuksköterskor, samtidigt som vi får in allt fler patienter som dessutom blir allt sjukare. Vi behöver bli bättre på att behålla de sjuksköterskor vi anställer men vi behöver också tänka på nya sätt. Därför var vi nyfikna på att se hur det funkar här, säger han.
Att lösa det i praktiken blir säkert inte lätt, säger han.
– Det finns en stor skepsis i Norge – man undrar om det verkligen går att hålla samma kvalitet. Jag tror verkligen vi får ta det långsamt. Och som någon sa här under förmiddagen – våra intensivvårdssjuksköterskor borde få komma hit och se hur fantastiskt bra det fungerar i verkligheten.
Vad var du mest imponerad av?
– Jag tyckte det var fantastiskt att se teamarbetet och den goda stämningen på salarna. Jag blev också imponerad av den höga medicintekniska kompetensen hos undersköterskorna. På TIVA, till exempel, förstod jag att undersköterskorna var med och kopplade in respiratorn!
”De kommer få börja från scratch”
Kate Holmgren, undersköterska på CIVA, var en av många medarbetare som hade en norska hack i häl under besöket.
– Det var roligt. Hon som följde med mig var chef för barnintensiven i Oslo och ville veta väldigt mycket om vad jag gör, vad jag kan och hur vi delar upp arbetet mellan undersköterska och sjuksköterska.
Även Marie Toresson var engagerad i Norgebesöket. Hon är undersköterska och avdelningslärare på CIVA och gav bland annat en presentation av hur introduktionen och upplärningen av nya medarbetare går till på avdelningen.
– De har ju inte tänket eller vanan inne än, utan kommer få börja från scratch. Jag har försökt skicka med vikten av att ha en riktigt bra plan för att utbilda och introducera undersköterskorna i arbetet och tydliga uppdragsbeskrivningar. Undersköterskorna kommer säkert känna sig ensamma och utsatta i början, det tror jag är viktigt att tänka på. Även här hos oss kan det ta ett par år innan man känner sig riktigt varm i kläderna.
Vad kan de norska undersköterskorna förvänta sig av sitt yrkesliv?
– Att jobba inom intensivvården är att vara i en bubbla, säger Kate Holmgren. Man träffar de allra sjukaste patienterna, och det är så intressant. Det låter kanske dumt, men det är verkligen ett roligt jobb.