30 september, 2024
Intensivvården testar desinfektionsrobot: ”Första gången i klinisk miljö”
En robot som desinficerar vårdrum på sjukhuset och sparar tid för medarbetare som idag desinficerar för hand – det kan bli verklighet i framtiden. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset testas just nu en robot i samarbete med ett företag i Finland som ligger bakom uppfinningen.
Maria Segertoft, Innovationsplattformen, Martin Jonsson, sjuksköterska och medicinteknisk samordnare på Anestesi Operation IVA Östra och Andreas Östberg, KSD (koncernstab digitalisering) VGR.
– Det är jättespännande och roligt! Det är första gången en sådan här robot används i klinisk miljö i Sverige. Roboten kan desinficera vissa utrymmen och rum på avdelningen och det skulle kunna bli ett komplement till den mekaniska rengöringen i framtiden. Det som vi nu får bidra med är att ge våra perspektiv på användarupplevelsen säger Ewa Hjerpe, vårdenhetschef i verksamhet Anestesi Operation IVA Östra.
Thomas Höglund på Done Robotics, företaget i Finland som utvecklat roboten och som nu får hjälp att testa sin produkt i en klinisk verklighet, säger:
– När mitt startup skulle testa sin desinfektionsrobot, fann vi lyckligtvis Innovationsplattformen, VGR. Med deras hjälp kunde vi snabbt få roboten installerad i klinisk miljö för test och i händerna på många användare. På det här sättet får vi tidigt värdefull feedback om produkten, dess användarvänlighet och också information om behov och krav på produkten.
Det var under förra vintern som han hörde av sig till Innovationsplattformen med frågan om att få tillträde till sjukhusmiljö för att kunna göra användartester. Ewa Hjerpe nappade på idén och Innovationsplattformen har fört dialogen med företaget.
– Vår roll har varit att, förutom att hitta en lämplig vårdavdelning som vill medverka i användartester, planera upplägg i alla dess detaljer, se till att avtal mellan hälso- och sjukvården upprättas och att hjälpa till att lotsa i en hel del andra juridiska frågor säger Maria Segertoft, projektledare på Innovationsplattformen. Dessutom har Koncernstab digitalisering bidragit med sina kunskaper kring informationssäkerhetsfrågor.
Utgår från medarbetarnas upplevelser
Användartesterna utgår från sjukvårdspersonalens upplevelser och där ingår flera olika frågeställningar från företaget. Man vill bland annat ta reda på om roboten upplevs som säker att använda för personalen, vad anställda tycker om att roboten rör sig i deras närhet, hur lätt den är att använda och hur webbappen för att kontrollera roboten fungerar. Däremot har testerna inte fokuserat på själva UVC-ljusrengöringen.
Martin Jonsson är sjuksköterska och medicinteknisk samordnare på Anestesi Operation IVA Östra.
Han är också kontaktperson mot företaget under testperioden.
– Det är intressant att få bidra på det här sättet. Jag tror att det viktigaste är att man som personal tydligt kan se nyttan av ny teknik när den införs. Om vi inte gör det så blir det bara ytterligare ett tekniskt bekymmer att behöva lära sig och förhålla sig till. Men jag tror faktiskt att detta kan upplevas som både spännande och kul. Målet är att vi ska testa roboten 20 gånger under perioden.
– Att vara med vid användartester är en förmån. Vi från vården behöver få vara med oftare, och tidigt, när teknik utvecklas som vi ska använda, säger Ewa Hjerpe.
Hon tillägger:
– Intensivvården är tekniktungt, det är fråga om komplexa och tekniskt komplicerade apparater. Men samtidigt är vi som ska sköta dem vårdpersonal med våra specifika kompetenser. Vi behöver apparater som är intuitiva och där vi inte kan göra fel, som utgår från våra behov. Det handlar om säkerhet för patienter och personal och om att använda skattepengar så vettigt som möjligt.
Text: Josefin Viidas