14 december, 2020

Innovativa ST-läkare hade terminsavslutning med sjukhusdirektören

Förra veckan var det terminsavslutning för den första kullen i sjukhusets eget ST-program Innovation och teknik. Som en del av avslutningen fick ST-läkarna presentera ett antal behov som de har identifierat inom sjukvården.

Avslutningen fick förstås ske digitalt. Sjukhusdirektören fick en lussebulle serverad i en 3D-printad släde.

Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg passade på att gratulera till ett väl genomfört år trots pandemin som inneburit vissa begräsningar för deltagarna. Ann-Marie Wennberg och andra representanter fick agera panel och gav feedback på deltagarnas presentationer.

En av alla presentationer under den digitala avslutningen behandlade bättre bedömningar inför operation. I dag saknas ett säkert system, eller arbetsmetod, som med säkerhet fångar upp de sjuka patienter som behöver träffa narkosläkare preoperativt. Narkosläkare behöver uppmärksammas om sjuka patienter som kan behöva ytterligare utredning, optimering av behandling eller på annat sätt förberedas inför anestesi, redovisade Sara Hansson, ST-läkare Mölndals sjukhus.

– Det här sätter fingret på någonting. Det hamnar ofta grus i maskineriet som stoppar upp. Ett system för detta låter som musik i mina öron, särskilt för de multisjuka. Därför behöver vi få till det här. Tummen upp! återkopplade Ann-Marie Wennberg.

Ett annat behov som presenterades var arbetet med att överföra information från pacemaker till journaler mer effektivt. Överföringen av information från pacemakerkontroller till patientjournalen är tidskrävande och omständlig.

– Överföringen skulle kunna göras mer effektiv i syfte att få mer tid över till patienten och göra personalens arbete enklare. På hjärtmottagningen på samtliga av våra sjukhus arbetar vi med denna typ av överföring. Och en eventuell lösning kan komma att förenkla arbetet även i andra verksamheter med liknande processer, säger ST-läkaren Maria Sakalaki.

Nu återstår att hitta lösningarna på de behov som identifierats under året som gått. Och efter årsskiftet startar kull två sin utbildning inom innovation och teknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Programmet är två år långt och deltagarna läser det på 20 procent av sin arbetstid. Tanken är att upp till 10 sökande ska antas varje år. Första året antogs nio personer.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 14 december 2020 11:39
Uppdaterad: 14 december 2020 11:39
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.