10 januari, 2025
Innovativa lösningar för global hälsa: Sahlgrenska Global Health Hackathon inleds
Sahlgrenska Global Health Hackathon samlar deltagare från sex länder för att arbeta med globala hälsoutmaningar, bland annat cancer. Edvard Abel, centrumföreståndare för Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre, välkomnar nya arbetssätt.
Om vi har en bra idé, så låt oss inte stoppa den genom att säga att det inte är genomförbart. Låt oss i stället fundera på hur den kan bli genomförbar, säger Edvard Abel.
Nu startar Sahlgrenska Global Health Hackathon och pågår fram till oktober.
Edvard Abel är centrumföreståndare för Sahlgrenska Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre och ser att det finns många möjligheter att tänka utanför lådan.
– Sjukvården kan vara konservativ och utgå från att man ska göra saker på ett visst sätt, så jag välkomnar att man försöker hitta nya sätt att arbeta på. Genom personcentrerad cancervård och precisionsmedicin vet vi nu mycket mer om mekanismerna bakom cancer och vilka mutationer som gör att en cancertumör uppstår. Det här gör det möjligt att skräddarsy behandlingar.
– Vilket också skapar nya utmaningar där vi behöver hitta nya lösningar, framför allt i hur vi kan samarbete såväl nationellt som internationellt, säger Edvard Abel.
– Traditionellt i cancerbehandling har vi haft stora patientgrupper, då har vi gett liknande behandlingar till flera personer och även gjort studier på grupper. Och därmed fått stora mänger data.
Men i och med att man nu jobbar mer med personcentrerad vård och utgår från den enskilde patienten med möjligheten till unika behandlingar får man mindre patientgrupper och svårare att visa på statistiskt signifikanta data.
Anmäl dig här
Vill du vara med under Sahlgrenska Global Health Hackathon och hjälpa till med att bekämpa cancer? Senast den 12 januari är anmälan för deltagare i Sverige!
– Så dels behöver vi kunna dela individdata nationellt och internationellt, dels se på de regulatoriska systemen, säger Edvard Abel. För vi kan vi ha en lovande behandling som inte har tillräckligt med evidens för att det ska kunna godkännas under det nuvarande regelsystemet.
Utöver de är utmaningarna vill Edvard Abel lösa hur man kan identifiera patienter som kan vara med i kliniska studier. Det behövs ett system som gör det lättare att hitta i journalsystem.
– En annan fråga handlar om att skapa nätverk inom och mellan regioner. Det är en utmaning att se till att det vi jobbar med kommer hela regionen till godo, och vi behöver också se till att regioner utan universitetssjukhus kan vara med i utvecklingen.
– Och om jag får in en patient med en speciell genetisk profil då skulle jag vilja att det går ut en signal som kan fångas upp någon annanstans i landet där det finns en studie som den patienten är perfekt för. Så där finns hinder vi skulle behöva tänka bort.
Några råd du vill ge till deltagarna kring frågan?
– Det är så vanligt att man pratar för mycket om organisation och regelverk när det handlar om innovation i sjukvård.
– Jag skulle vilja att man börjar med målbilden, och tänker på hur man skulle kunna lösa hinder inom till exempel IT och juridik. Om vi har en bra idé, så låt oss inte stoppa den genom att säga att det inte är genomförbart. Låt oss i stället fundera på hur den kan bli genomförbar.