19 december, 2023
”Idag görs många EEG-undersökningar i onödan”
Hallå där Josefin Nilsson, överläkare på Klinisk Neurofysiologimottagning, som sedan ett och ett halvt år tillbaka gör ett arbete kring remisshantering för att minska antalet EEG-undersökningar vid epilepsi. Vad innebär det?
"Färre undersökningar frigör kapacitet så vi kan göra annat, men framför allt är det positivt för patienter", säger Josefin Nilsson, överläkare.
– Idag görs många EEG-undersökningar i onödan som inte tillför värde vare sig för patienterna eller vården. Det vill vi komma till rätta med, både för patienternas skull och för att vi ska använda våra resurser på rätt sätt. Det är ett arbete i kloka kliniska val-anda.
Vad är EEG-undersökningar och varför görs de?
– Det är undersökningar som registrerar elektrisk aktivitet i storhjärnan. När det gäller epilepsi letar man efter avvikande elektrisk aktivitet som kan vara tecken på en risk att få epileptiska anfall. Undersökningen går till så att man sätter på små elektrodplattor på skalpen och registrerar elektrisk aktivitet under vila och sömn och ibland när man blinkar med ljus eller andas djupt. Resultatet är ett stöd vid diagnostik av epilepsi. Inför en sömnregistrering ska patienten sova mindre än halva sin normala sömnmängd natten innan. Det är en stor insats, särskilt för barn.
Varför görs EEG-undersökningar i onödan?
– Enligt nationella riktlinjer ska alltid en EEG-undersökning göras vid utredning av misstänkt epilepsi, men eftersom epilepsi ofta är en livslång sjukdom görs dessa undersökningar därefter alltför rutinmässigt inom vården. Ofta ger undersökningen inte någon relevant information som vi kan basera kliniska beslut på och i värsta fall kan man till och med bli vilseledd av resultatet. Så man kan säga att vi gör en undersökning som egentligen inte ger någon information som kan hjälpa patienten, det är så det knyter an till kloka kliniska val. Har patienten inga anfall eller biverkningar när diagnosen är klar behöver man inte göra upprepade EEG.
Hur har ni gått till väga?
– De flesta remittenter till oss är neurologer, ortopeder, barnläkare och barnneurologer i regionen. Vi har identifierat de undersökningar som inte tillför något beslutsstöd och tagit fram ett remissbedömningsstöd. Utifrån bedömningsstödet skickar vi tillbaka remisser med en förklaring och motivering varför inte EEG-undersökning behövs. På så sätt blir det också en utbildningsinsats för våra remittenter. Vi ska också ta fram en vägledning till neurologer och barnneurologer om hur man bäst använder EEG. Mycket av arbetet har gjorts inom ramen för Regionalt Processteam Epilepsi (RPT) som är en del av den nationella kunskapsstyrningen.
Vilka reaktioner har ni fått?
– Vi har fått positiva reaktioner. Ofta avslutar vi remissreturen med en fråga om vi missförstått något och i princip inga återkommer.
Vad är vinsten?
– Färre undersökningar frigör kapacitet så vi kan göra annat, men framför allt är det positivt för patienter som slipper lägga tid, kraft, oro och förväntan på en undersökning som inte behövs eller ger något.
Vad är nästa steg?
– Det här är en resa som vi gör tillsammans med behandlande läkare. Vi försöker sprida informationen till andra sjukhus och kliniker som visar stort intresse. Det finns också en vilja och intention inom Svensk förening för klinisk neurofysiologi att göra riktigt kloka kliniska val-genomlysningar.