16 april, 2021
Hudläkarpodden som vill vara en motpol
Idén till en podd föddes när covid-19 tvingade Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare inom Hud- och könssjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, att digitalisera undervisningen för läkarstudenter. Med Hudläkarpodden vill de skapa en vetenskaplig motpol till myter och dåligt underbyggda råd som florerar i ämnet.
Bakom podden Hudläkarpodden ligger Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare inom Hud- och könssjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Varför startade ni Hudläkarpodden?
– Vi upplever att sociala medier översvämmas av råd och rekommendationer som det inte alltid finns vetenskapliga belägg för och att många myter kring hud och hudvård florerar. Dessutom är huden, hudvård och hudsjukdomar ämnen som berör nästan alla på ett eller annat sätt och där man med tillgång till rätt information kan förebygga hudsjukdomar och hudtillstånd.
– Men idén till själva podden kom när vi under vårterminen 2020 var kursledare, respektive kursamanuens, för kursen i dermatologi och venereologi för läkarstudenterna på Göteborgs universitet. Mitt under pågående kurs kom plötsligt covid-19-pandemin och kastade omkull vårt, till stor del, klassiskt katedrala kursupplägg. Vi behövde digitalisera kursen i princip över en natt, med allt vad det innebar. Under denna omställning såg vi ett behov av att göra den digitala undervisningen mer personlig. Vi interagerade därför med studenterna så mycket vi kunde, via skärmen, och snart kom glada tillrop med uppmaningar om att starta en podd.
– Så med ambitionen att utgöra en lättillgänglig och vetenskapligt grundad kunskapskälla, startade vi Hudläkarpodden. Vi hoppas kunna erbjuda en plattform där hud, naglar, hår och könssjukdomar diskuteras på ett lättsamt och faktabaserat sätt. Det tycker vi har saknats på den svenska podd- och sociala mediahimlen
”Vi har ingen brist på ämnen direkt! Vi kommer att prata om sådant som kan beröra alla, inte bara dem som har en specifik hudsjukdom”
Vilka ämnen tar ni upp?
– Vi har som mål att släppa ett avsnitt per månad och däremellan några kortare bonusavsnitt. Vi har ingen brist på ämnen direkt! Vi kommer att prata om sådant som kan beröra alla, inte bara dem som har en specifik hudsjukdom. Exempelvis vill vi ta upp vad man kan göra själv för att förebygga en hudåkomma eller vid eventuella hudbesvär – och prata om när det är dags att söka läkarvård. Användning av solskydd, hudkontroll för att upptäcka hudtumörer i tid, eksem och akne är ett urval av de ämnen som vi belyser. Vi kommer även att prata om estetiska behandlingar och anti-ageing, hår och naglar. Åtminstone ett avsnitt kommer att vara kopplat specifikt till könssjukvård.
Hur är kopplingen mellan hud och könssjukvård?
– Specialister inom hudsjukvård specialiserar sig i Sverige också inom könssjukvård. Specialiteten heter dermatologi och venereologi, där venereologi betyder ”läran om de sexuellt överförda sjukdomarna”. Det har en historisk bakgrund som sträcker sig så långt tillbaka som till 1800-talet, då syfilis var en vanligt förkommande sexuellt överförbar sjukdom. Syfilis ledde obehandlad ofta till svåra och en mängd olika hudsymtom, som krävde specialiserad vård. Det var då lättare för läkaren att avgöra om det var en vanlig hudsjukdom eller tecken på syfilis om hen var specialiserad på både dermatologi och venereologi.
– Långt senare kom även HIV, som obehandlad ledde till AIDS, och även denna könssjukdom kopplades till en del hudsymtom. Även andra virus, som exempelvis herpes och humant papillomvirus, kan ge upphov till både könssjukdomar och hudsjukdom.
Vilka är de vanligaste frågorna till podden?
– Vi har nyligen börjat bjuda in våra följare på sociala medier att skicka in frågor till oss inför att vi ska spela in nya poddavsnitt. Första gången vi gjorde detta var inför vårt tredje avsnitt, där vi diskuterade ”dålig hy”. Vi fick då in en mängd väldigt intressanta frågor, bland annat medicinskt inriktade frågor som berörde exempelvis behandlingsalternativ och behandlingslängd vid olika typer av akne. Det efterfrågades också att vi skulle bena ut vilka substanser från den stora hudvårdsvärlden som egentligen har en vetenskapligt bevisad effekt.
Vad har ni fått för reaktioner på er podd så här långt?
– Vi är väldigt tacksamma och glada för alla positiva reaktioner som vi hittills fått från våra läkarstudenter, som ju var de som inspirerade oss till att starta podden, men också från kollegor i vård- och universitetsvärlden och även från allmänheten. Vi har i skrivandes stund bara producerat tre avsnitt men har redan hamnat på poddtoppen inom kategorin hälsa/medicin. Det är roligt att se att vi hittills verkar kunna tilltala en så pass bred lyssnarskara!