7 april, 2022

Hon är ny chef på tuff post

Linda Ivansson har varit barnmorska på specialförlossningen i tjugo år. Sedan en månad tillbaka är hon vårdenhetschef på avdelningen, med uppdrag att bemanna och säkra den goda vården. ”Det är ett tufft uppdrag, men jag känner mig redo”, säger hon.

"Det är ett stort uppdrag, och tufft. Men det finns så otroligt mycket energi på den här arbetsplatsen", säger barnmorskan Linda Ivansson som nyligen hoppade på uppdraget som vårdenhetschef för Specialförlossningen. Bilder: Johanna Ewald St Michaels.

Linda Ivansson har arbetat som barnmorska specialförlossningen i 20 år. Det var hennes första arbetsplats efter examen, och variationen har hållit henne kvar.

– Hos oss föder kvinnor som har en förväntad normal förlossning men även de som har en komplicerad graviditet och förlossning. De som kräver mer övervakning under förlossning och eftervård – de kan behöva hjärtövervakning, föda för tidigt eller vänta tvillingar, eller ha sjukdomar som kräver hög beredskap från vår sida. Jag tycker det är intressant, utmanande och roligt att göra vad vi kan för att ge kvinnan och hennes partner en fin förlossningsupplevelse i detta. Till exempel att kunna individanpassa en prematur förlossning och se det friska i det sjuka. Det ger mig energi.

Linda Ivansson. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

De senaste tio åren har Linda Ivansson haft en kombinationstjänst där hon varit sektionsledare på avdelningen och också arbetat på Simulatorcentrum. Men i höstas dök det upp en tjänst som vårdenhetschef. Samtidigt var tidningarna fulla av artiklar om barnmorskeflykt och hård arbetsmiljö.

– Organisationen är stor, patientflödena är stora och det är mycket personal, men jag blev ändå sugen på att söka. Jag känner att jag har erfarenhet av både ledarskap och den här avdelningen och jag vill vara med och utveckla vården, säger hon.

Vad sa dina närstående, som läste om din arbetsplats i medierna, när du sa att du ville bli chef?

– En del sa ”oj, det verkar tufft”, men de flesta hejade faktiskt bara på. Jag har många chefer i min närmsta familj och vänkrets, de såg att jag ville och trodde på mig.

Det har bara gått ett par månader sedan Linda Ivansson klev på posten som chef. Nyligen fick hon en chefskollega som också är ny. Förutom vanliga chefsuppgifter, som budget, löner och daglig ruljans, finns det stora frågor att ta tag i direkt.

– Vi behöver bli fler på alla förlossningsavdelningar, och vi behöver få folk att trivas och stanna här. Bemanningen påverkar allt. Vi behöver fortsätta arbeta intensivt med det, säger hon och utvecklar:

– Från och med nu kommer vi vara två vårdenhetschefer och det känns väldigt bra att tillsammans få utveckla våra avdelningar. Under en övergångsperiod får jag och min nya kollega dessutom stöd och hjälp av en tidigare vårdenhetschef. Jag tror på att kunna kombinera olika tjänster att ge medarbetare möjlighet att forska och utvecklas skapar en bra arbetsplats och förhoppningsvis blir vi fler.

Förutom specialförlossningen ansvarar Linda Ivansson och hennes chefskollega även för specialist-BB och induktionsavdelningen, dit kvinnor kommer för igångsättning av förlossningen.

– Det är ett stort uppdrag, och tufft. Men det finns så otroligt mycket energi på den här arbetsplatsen. Fantastiska medarbetare som tar stort ansvar och gör hela skillnaden för de som föder här och deras partners. Det har varit några omtumlande första veckor, men nu känner jag mig redo att sätta igång.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 07 april 2022 08:30
Uppdaterad: 07 april 2022 08:30
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.