24 maj, 2021
Högre säkerhet för gravida med digitala kontroller
Specialmödravården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder digitala kontroller av blodtryck och urinsticka av gravida patienter, tack vare en teknik som med tiden kan komma att revolutionera mödravården genom bättre tillgänglighet.
Sedan ett par veckor tillbaka erbjuds alla patienter på Specialmödravården, Östra sjukhuset, att själva kontrollera blodtryck och urinprov i hemmet. Hittills har tjugofem gravida hunnit få erbjudandet och tackat ja. Responsen är positiv.
– Vi har en digitalt mogen patientgrupp, säger Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare på Obstetriken.
”Unga kvinnor i dag lever i en digital vardag och förväntar sig att vården nyttjar modern teknik”
Specialmödravården har 350 patienter inskrivna. Det är patienter med diabetes, högt blodtryck, immunologiska sjukdomar med mera som behöver en mer intensiv övervakning av blodtryck och urinsticka än friska gravida, ibland dubbelt så många kontroller av sina värden, eller mer. Det har tidigare betytt många resor till sjukhuset, vilket särskilt ställt till det under covidpandemin, då gravida är i riskgrupp och inte rekommenderas åka med kollektivtrafik.
– Vi vill vara flexibla och erbjuda mer personcentrerad vård utifrån kvinnornas önskan. Och unga kvinnor i dag lever i en digital vardag och förväntar sig att vården nyttjar modern teknik, säger Anna-Karin Ringqvist som jobbar som verksamhetsutvecklare inom förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
I linje med Sahlgrenska Universitetssjukhusets digitalisering av vården ges nu kvinnorna möjlighet att, efter en kort utbildning av barnmorskan, ta hem urinstickor och låna hem blodtrycksmätare för att egenmonitorera. En app i mobilen loggar värdena och skickar dem till barnmorskan, som i datorn kan följa hur patienten mår och vid behov kontakta patienten för konsultering.
Systemet har en funktion som varnar om patientens värden är avvikande eller om patienten inte mår bra och det finns en video- och chattfunktion där barnmorska och patient snabbt och lätt kan ha kontakt med varandra.
– Det här leder till bättre tillgänglighet för kvinnorna och en säkrare övervakning. När de kommer till sjukhuset kan de ofta vara stressade. Med möjligheten att ta testerna i lugn och ro hemma blir resultaten också mer tillförlitliga, säger Anna-Karin Ringqvist.
Fakta
Egenmonitoreringen startar oftast vid graviditetsvecka 20. De gravida som inte känner sig bekväma med att göra kontroller hemma välkomnas som vanligt till sjukhuset.
Sedan tidigare erbjuder Specialmödravården egenmonitorering av fosterljud, även det en satsning som patienterna uppskattar stort.