12 april, 2021

Helt digital rekrytering av AT-läkare i pandemitider

Att man anställer AT-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inget ovanligt, men att rekryteringen sker helt digitalt har aldrig hänt förut. På grund av pandemin valde man på AT-kansliet att i år intervjua samtliga sökande enbart i Teams.

Delar av rekryteringsteamet med Cecilia Hellquist i mitten på nedre raden och AT-läkarchef Karolina Larsson längst ner till höger.

Erik Hulegårdh, AT-läkarchef.

– Det kändes självklart att vi på sjukhuset skulle ändra vårt arbetssätt för att kunna bidra till att minska smittspridningen. Genom att vi bara sågs digitalt kunde både de sökande och vi som rekryterar sitta på en plats där vi kände oss trygga. Dessutom undvek vi ett antal riskfyllda resor för de sökande i dessa covid-tider, säger Erik Hulegårdh, AT-läkarchef.

I mindre grupper bestående av en HR-person och en AT-läkarchef genomförde teamet drygt fyrtio intervjuer, cirka tolv intervjuer per dag. Hela rekryteringsteamet samlades för digital avstämning två gånger om dagen för att prata igenom intervjuerna och resultatet.  

”Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare på alla sätt”

Sebastian Malmström, AT-läkare.

– Från mitt perspektiv tyckte jag att intervjun kändes lika noggrann och strukturerad som den skulle varit vid ett fysiskt möte. Man ställde kompetensbaserade frågor och tycktes följa ett väl förberett intervjumanus. Överlag fick jag en positiv upplevelse av rekryteringsprocessen och jag skulle gärna göra om det, säger Sebastian Malmström, en av de nyanställda AT-läkarna.

Både på AT-kansliet och HR-avdelningen är man också mycket positiva till att även i fortsättningen kunna erbjuda helt digitala intervjuer, inte minst när man behöver rekrytera till andra tjänster.  

Cecilia Hellquist, HR-specialist.

– Vi är väldigt stolta över att ha genomfört hela rekryteringsprocessen digitalt utan att tappa i kvalitet eller transparens. Det har varit oerhört lärorikt och utvecklande, säger Erik Hulegårdh.

– Vi kommer definitivt att fundera på hur vi kan utveckla den här processen ytterligare för att den ska bli ett möjligt alternativ även efter pandemin. Det kan ju uppstå behov av att träffa sökande på distans även när vi inte längre måste och nu när vi vet hur väl det fungerar kan vi ju då erbjuda även det alternativet. Vi vill ju vara en attraktiv arbetsgivare på alla sätt, säger Cecilia Hellquist, HR-specialist.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 12 april 2021 13:21
Uppdaterad: 29 april 2021 08:32
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.