20 februari, 2021

Här ger David sin fyrtionde blodpåse

Sahlgrenskas blodgivningsenhet i Nordstan fyller 20 år och då passar göteborgaren David Lindgren på att ge blodpåse nummer 40. Det innebär att han i snitt gett blod två gånger per år sedan 2001 och att hans insatser räddat upp till 120 personers liv.

David berättar att anledningen till att han ger blod är ganska enkel, för att det behövs. 

– Att ge blod är en god gärning och fler borde bli blodgivare. Det innebär en liten insats för mig själv och det fungerar väldigt smidigt på plats. Det tar bara mellan 10 och 15 minuter. Samtidigt spelar det en så stor roll för så många människor, säger David Lindgren.

Han började ge blod strax innan GeBlod i Nordstan öppnade år 2001, som på den tiden hette Droppen. Sedan starten 2001 har han för det mesta gett blod i just Nordstan i centrala Göteborg Men det har också blivit något tillfälle i Stockholm och pauser då han rest runt i världen.

– Det är lätt att ta vissa saker för givet, men den typen av sjukvård vi har i Sverige i dag hade aldrig fungerat utan blodgivare, säger han.

Känns det obehagligt att ge blod? 

– Nej, det känns ingenting. Upplevelsen är ganska lugn och behaglig och det skapar en känsla av att jag gör någonting som är uppskattat.

Är det tryggt att ge blod under pandemin?

– Det är färre som lämnar blod nu på grund av pandemin och därför är det ännu viktigare. Man ska alltid vara frisk vid blodgivning och det känns inte som den största risken man kan utsätta sig för, säger han.

Har du någon gång fått ett sms om att ditt blod nu har använts till en patient efter din blodgivning?

– Ja, jag har i efterhand fått sms med återkoppling om att mitt blod kommit till användning. Det känns så klart jättekul att jag kan hjälpa till. Att ge blod spelar roll.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 20 februari 2021 09:00
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:38
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.