28 februari, 2025

Här går frivilliga in för att stärka sjukhuset vid större kriser

Om krisen eller kriget kommer gör varje insats skillnad. Vid ett stort tryck på sjukvården kan situationen underlättas om det finns människor som kan göra kringuppgifter. Nu har Sahlgrenska Universitetssjukhuset timanställt utbildade frivilligresurser i ett pilotprojekt inom ramen för det civila försvaret.

Foto: Åsa Thulin, VGR Fokus.

– I vårt beredskapsarbete har frågan om frivilligresurser lyfts och hur sjukvården kan använda frivilligresurser. Det här var ett projekt som är intressant för oss, säger Catharina Jacobson, säkerhet- och beredskapschef på enheten för beredskap och säkerhetsskydd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I ett mötesrum på sjukhuset sitter fem förväntansfulla personer. De är i olika åldrar och har olika kompetenser, men en del har de gemensamt. De är utbildade av försvarsorganisationen Försvarsutbildarna och redo att engagera sig i det civila försvaret. Nu ska deras engagemang omsättas i praktiken.

Johanna Henberg är i sitt ordinarie yrkesliv lärare på mellan- och högstadiet och en av dem som ser fram emot att komma igång.

– Den har funnits där väldigt länge, viljan att hjälpa till. Det har varit en röd tråd genom livet. Jag minns att när jag gick i 9:an skrev jag att jag ville bli FN-soldat. Nu kan jag se punkter på vägen som lett fram till något som det här. Det är spännande, säger Johanna Henberg och fortsätter:

– Utbildningen vi fick hos Försvarsutbildarna hade mycket av allt, både praktiskt och teoretiskt inom sjukvård. Det är ett område där det händer mycket, är ett högt tempo. Det lockas jag av och att få arbeta med människor.

Hämta syrgas och träna krisstöd

På informationsmötet den här kvällen i februari presenteras en plan för våren. Ingela Wennman, översjuksköterska och strateg på enheten för beredskap och säkerhetsskydd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, håller ihop projektet och berättar om utbildningsmomenten som väntar.

  • Iordningställa ambulanser, så att de snabbt står klara för nästa uppdrag.
  • Köra tillbaka använda bårvagnar till akutmottagningen, hämta syrgas, andra uppgifter som stärker vaktmästeriet.
  • Delta i tvärprofessionell övning.
  • Träna krisstöd med hjälp av AI.

Ingela Wennman berättar för deltagarna att det även kommer att ges möjlighet att åka med i ambulans.

– Ni kan få åka med ett vanligt pass för att se hur det är. Er uppgift blir sedan att iordningställa ambulansen när ordinarie ambulanspersonal lastar ur. Att andra städar testade vi under covid och det fungerade bra för att avlasta ambulanspersonalen, säger Ingela Wennman.

”Känns viktigt och stort”

Ambulansen planerar inför övningsmomentet och lägger in de frivilliga som resurs om något händer. I händelse av kris med stor belastning på sjukvården är all avlastning från andra välkommen.

– Vad kan en annan person avlasta sjukvården med? De behöver få träna på det i vardagen. De ska få testa något som de skulle kunna behöva hjälpa till att upprätthålla och det behöver vara uppgifter som går lätt att komma in i, säger Catharina Jacobson, säkerhet- och beredskapschef.

I pilotprojektet ingår cirka tjugo civila, som anställs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som timanställda. De har genomgått ordinarie anställningsförfarande, men går inte in i några andra arbeten än sin roll som frivilligresurs vid kris.

– Det känns viktigt och stort. Jag är stolt att få vara med, säger Johanna Henberg.

Texten kommer från VGR Fokus. Text och bild: Åsa Thulin vgrfokus@vgregion.se

Text: vgr
Publicerad: 28 februari 2025 14:35
Uppdaterad: 28 februari 2025 14:35
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.