24 september, 2020

Här 3D-printas skräddarsydda mallar för skallbensimplantat

Med en egen 3D-skrivare provar nu Sahlgrenska Universitetssjukhuset att printa ut mallar som används för att gjuta personliga skallbensimplantat. Metoden är snabb, kostnaden är låg - och metoden funkar riktigt bra på patienter.

– Vid komplexa fall skickar vi vanligtvis bilder från röntgenundersökningar och beställer specialgjorda implantat från tillverkare. Men med denna metod går det mycket snabbare och vi kan själva bestämma över processen, säger Paula Klurfan, neurokirurg.

Bakgrunden är att neurokirurgin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har patienter som fått ta bort en del av skallbenet på grund av olika tillstånd. Är defekten mindre komplex görs implantaten idag av akrylat (bencement) för hand under operationen. Det är ett riktigt hantverk och det kan vara svårt att få ett bra kosmetiskt resultat. Mer komplexa fall görs helst inte med denna metod utan då måste sjukvården ofta beställa ett specialgjort implantat till en kostnad mellan 50 000 och 100 000 kronor styck. Men med 3D-printern kan man göra en patient-skräddarsydd mall, som sedan används på operation för att gjuta eget implantat av enkelt och billigt bencement. Kostnaden? En bråkdel av vad ett specialgjort implantat kostar.

– Det bästa är att använda patientens riktiga skallben men när det inte går behöver vi använda komplement i form av akrylat eller metall, säger Paula Klurfan.

Blandning av akrylat och antibiotika

Det konstgjorda skallbenet monteras med patientens befintliga skallben och är en blandning av bencement och antibiotika. Detta blandar kirurgen själv ihop under pågående operation. Hittills har en patient fått ett implantat inopererat och det fungerade mycket bra. Metoden håller nu på att utvecklas tillsammans med verksamhet Medicinsk Fysik och Teknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

– När vi får skallbensmallen utskriven i ett material som går att sterilisera kan vi själva gjuta en perfekt skallbensform för den specifika patienten. Och genom att vi nu har tillgång till 3D-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Så funkar det

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset pågår just nu ett projekt där man skräddarsyr skallbensmallar med hjälp av 3D-teknik. Är det en enkel fraktur tillverkar kirurgerna själva akrylatimplantatet (ungefär som med modellera) under operation. När det är komplexa bendefekter måste de beställa specialgjorda dyra implantat. Med en 3D-printad skallbensmall kan de själva tillverka/gjuta implantatet i akrylat även på komplexa fall. Man gör det alltså möjligt att använda en traditionell och billig metod på de svåra fallen. Metoden används redan på till exempel Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 24 september 2020 13:52
Uppdaterad: 29 september 2020 11:33
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.