7 januari, 2025
Hälsosamt åldrande och andra utmaningar i globalt hackathon
Nu startar Sahlgrenska Global Health Hackathon och pågår fram till oktober. På tre kontinenter, i sex länder ska deltagarna arbeta med kritiska globala hälsoutmaningar. Seniorforskaren Ingmar Skoog menar att innovation kan vara många olika saker och att det finns mycket att titta på kring utmaningen hälsosamt åldrande.
Under Sahlgrenska Global Health Hackathon går av stapeln i sex länder på nio olika platser och deltagarna i Sverige, Spanien, Storbritannien, USA, Tyskland och Singapore uppmuntras att utnyttja personlig medicin, AI och datadrivna lösningar för att katalysera innovativa idéer som tar itu med utmaningarna.
Under Sahlgrenska Global Health Hackathon samlas studenter, forskare, yrkesverksamma, innovatörer och passionerade individer från alla industrier för att arbeta med innovativa lösningar på några av världens mest utmanande hälso- och sjukvårdsfrågor.
Arrangemanget går av stapeln i sex länder på nio olika platser och deltagarna i Sverige, Spanien, Storbritannien, USA, Tyskland och Singapore uppmuntras att utnyttja personlig medicin, AI och datadrivna lösningar för att katalysera innovativa idéer som tar itu med utmaningarna. Varje utvald hackaton-plats är ett nav för innovation inom hälso- och sjukvården, vilket förstärker evenemangets potential att få effekt globalt.
De fem utmaningarna är:
- Jämlik hälsa och tillgång till vård (inklusive hälsoklyftor mellan kön och etnicitet)
- Kontroll av cancer
- Hälsosamt åldrande och hantering av kroniska sjukdomar
- Förebyggande och kontroll av infektioner
- Smart, säker och hållbar vård
Ingmar Skoog, universitetssjukhusöverläkare, professor i psykiatri och seniorforskare lyfter varför hälsosamt åldrande är en så viktig global utmaning.
– Fler och fler och fler blir äldre och äldre i hela världen. På 50-talet var den globala befolkningen 2 miljarder, nu är den 8 miljarder. Det är också en större andel som över 65 år och även över 80 år. Fram till 2000-talet var 5 – 6 procent av den globala befolkningen över 65 år, men de senaste decennierna har det ökat rejält och vi beräknar att 2050 kommer 15 – 20 procent av jordens befolkning vara över 65 globalt. I vissa delar av världen kommer det vara ännu större andel. I Sverige beräknas 25 procent av befolkningen vara över 65 år 2050 och Italien kommer det vara 40 procent.
Äldre blir friskare och friskare
Ingmar Skoog säger också att människor inte bara blir äldre utan också friskare. 70-åringar i dag mår dubbelt så bra som de gjorde i början av 70-talet. Den fysiska förmågan är bättre och man är mycket aktivare.
– En utmaning som vi stöter på är att samhället får ont om utbildad arbetskraft, samtidigt som många tvingas gå i pension. Så hur utnyttjar vi resursen av vitala personer över 70 år som skulle kunna behövas i arbetslivet?
En annan utmaning är just att andel personer över 80 år ökar rejält, och i den åldersgruppen förekommer demenssjukdomar och färre som klarar sig på egen hand.
– Även om det är fler och fler som klarar sig själva så är det en stor grupp och samhället behöver se till att det finns bra omhändertagande och även hjälper till med att motverka ensamhet. Till exempel genom att social kontakt skrivs in när hemtjänst upphandlas, säger Ingmar Skoog.
Vilken roll spelar innovation i att hantera utmaningarna kring hälsosamt åldrande? Några utvecklingar som du tycker är särskilt lovande?
– Innovation kan ju vara så många olika saker. Ett bra exempel är när man har slagit samman förskolor och äldreboendet och märkt hur båda grupperna utvecklas av den här kontakten. Ett annat exempel är när idrottsföreningar får kommunala bidrag, men som motprestation behöver hjälpa till på äldreboenden.
Ingmar Skoog menar också att de som går i pension nu är vana vid datorer, och det kan användas för att skapa lösningar för att till exempel uppmärksamma om äldre som bor ensamma får hjärtstillestånd eller stroke och kan få behandling i tid. Men innovation kan också användas för att skapa digitala eller halvdigitala mötesplatser, något som kan underlätta för människor att även träffas IRL.
– Och så kan sociala nätverk byggas upp av digitala nätverk.
– Det är också viktigt komma ihåg att det är minst lika viktigt att tänka på vilken generation en person tillhör som dess ålder. Det så stor skillnad på de som är äldre i dag än de som var i samma ålder för 40 år sedan. Och vill vi veta hur äldreboenden borde se ut i framtiden så ska man inte fråga dagens äldre utan de som är runt 50 – 60 år.
Några råd du vill ge till deltagarna kring frågan?
– Försök att vara öppna för alla typer av lösningar och tänk på vilka möjligheter som teknikutvecklingen ger. Exempelvis vet vi inte vad AI kommer innebära i framtiden. Kan robotar arbeta i äldrevården? Kan vi designa en robot som ser ut som en gammal vän eller käraste? Det är en stor utveckling på det här området, kanske kan du berätta om dig själv för en AI som sedan gör en kopia av dig när du har gått bort? Du kan spela in din röst så att den används av AI och svarar ungefär som du skulle ha gjort. Det här är en lika fascinerande som skrämmande tanke.
Hackathon
Sahlgrenska Global Health Hackathon kommer äga rum vid sex tillfällen runt om i hela världen.
Första gången blir i Sverige 1-2 februari 2025
Göteborg: Sahlgrenska Science Park
Malmö: AFRY och SmiLe Venture Hub
Stockholm: AstraZeneca Norden och Europa
Anmälan: https://eventornado.com/event/sghh-sweden#home
Läs mer: https://www.sahlgrenskasciencepark.se/sahlgrenska-global-health-hackathon