21 juli, 2023
Hallå där, Sofia Billger Bergström!
Sofia arbetar som fysioterapeut inom ortopedgruppen på Mölndals sjukhus, men hjälper också till som frivillig sjukvårdare under stora turneringar som till exempel Gothia Cup. Varför vill du arbeta med detta på din lediga tid?
Sofia Billger Bergström är en av många frivilliga som har hjälpt till under Gothia Cup. Foto: Gothia Cup.
Jag tycker det är superkul med dessa turneringar. Man får lära sig massor och det är roligt att vara i hetluften. Det blir många undersökningar, bedömningar och snabba beslut. Jag tycker om att arbeta på fältet och känner att jag verkligen kan göra skillnad för spelarna. Man träffar många olika spelare från hela världen i olika åldrar. Ungdomarna satsar ofta både mycket tid och engagemang för att kunna delta, samtidigt är kostnaden ganska stor. Så det spelar stor roll för spelarna att vi kan hjälpa till och stötta på ett så bra sätt som möjligt.
Vilka är utmaningarna?
Vi tar ibland beslut som betyder att en spelare måste avbryta en match, eller avbryta hela turneringen. Jag försöker därför vara så noggrann som möjligt i varje undersökning. Om jag anser att spelaren bör avbryta turneringen vill jag vara säker på att beslutet är väl motiverat. Jag försöker ta mig tid att förklara varje steg i undersökningen, vilka fynd jag gör och varför jag ger den rekommendation jag gör, oavsett om det betyder avbryta spel eller återgå till matchen. Eftersom det handlar om så unga spelare är det också viktigt med ett nära samarbete med ledare och vårdnadshavare.
Hur ser en vanlig dag ut?
Det är svårt att förutse hur varje arbetspass och timme kommer se ut. Vilket väder som gäller för dagen spelar stor roll. Skadorna skiljer sig åt om det är värmebölja eller snålblåst med regn. Ibland uppstår kritiska situationer där en spelare blir mycket sjuk eller får en svår skada som kräver omedelbar akutsjukvård. Då tillkallar vi ambulans och krishanterar situationen tills spelaren blir omhändertagen av ambulanspersonal. Man kan behöva hålla undan oroliga och nyfikna lagkamrater, ledare och publik. Ibland kan man också behöva hålla handen och stryka bort tårar.
Vilka skador kan uppstå?
Vanliga skador är distorsioner (stukningar) i fot- och knäled, ibland också med större ligamentskador eller frakturer. Muskelsträckningar i ben eller rygg är också vanligt, liksom smällar från boll i ansikte och på målvakternas händer. Är det varmt blir det ofta många som kommer med värmerelaterade tillstånd, som vätskebrist med huvudvärk eller värmeslag med medvetandesänkning.
Fakta
- 1 875 lag från 71 länder
- Över 35 000 spelare
- Arrangeras av BK Häcken.
- Tillför närmare 400 miljoner i turistintäkter, enligt turistnäringens egna beräkningar
- Den medicinska organisationen har utvecklats för att inte Gothia Cup ska belasta den vanliga akutsjukvården i onödan.
- Sjukvårdsteamet består av cirka 50-60 personer.
- Förra året skedde omkring 350-400 skador.
- I år ser man en viss ökning av hjärnskakningar. Något man inte vet vad det beror på och kommer utvärdera efter cupen.