2 februari, 2023

Hallå där, Nils Crona!

Du är mångårig medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ordförande för Nätverket för Hälso- och Sjukvård samt arrangör av konferensen ATMP – På väg mot framtidens sjukvård. Vad kommer den konferensen att handla om?

"ATMP är ett systemskifte som kommer innebära stora förändringar inom sjukvården och det gäller att vi som universitetssjukhus är med på tåget", säger Nils Crona, ordförande för Nätverket för Hälso- och Sjukvård.

Det här är en konferens om avancerade terapiläkemedel, ATMP. Kan du berätta lite om vad den handlar om?

– Hur vi med hjälp av nya läkemedel kan förändra vårdens behandlingsstrategier och resultat. ATMP-läkemedel som baseras på gener, celler eller vävnader kan innebära en radikal förbättring för många patienter med svåra sjukdomstillstånd som vi i dag inte kan behandla eller har dåliga resultat på.

– Själva konferensen beskriver dels hur långt ATMP-utvecklingen har kommit globalt och nationellt, dels ges ett antal redovisningar av några av de verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset som idag använder eller aktivt utvecklar ATMP-behandling. Det handlar om ögonsjukvård, barnsjukvård, ortopedi och onkologi.

Kan du ge något exempel?

– Inom ögonsjukvården har Sahlgrenska Universitetssjukhuset som första enhet i landet inlett genterapi för unga patienter som annars skulle bli blinda. Inom ortopedin har professor Anders Lindahl och hans medarbete sedan 20 år en världsledande roll i att behandla patienter med mycket svåra broskskador. För barnsjukvården är ATMP aktuellt både inom barncancercentrum och neurologin där barn med svåra genetiska variationer annars riskerar svåra funktionshinder och där de första barnen nu behandlas.

Vem tycker du ska gå?

– I grunden borde alla som arbetar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, alla inom Sahlgrenska Akademin, alla berörda inom VGR och beslutsfattare lyssna på detta. Särskilt viktigt tycker jag det är för chefer och ledare som måste vara beredda att organisera den framtida vården för det här systemskiftet. Men det är också viktigt att alla som arbetar patientnära får en insikt om vad det här kommer betyda för vården inom en nära framtid.

Vad hoppas du ska bli resultatet av konferensen?

– En ökad insikt och kunskap om detta spännande ämnesområde, bland chefer och medarbetare på alla nivåer. ATMP är ett systemskifte som kommer innebära stora förändringar inom sjukvården och det gäller att vi som universitetssjukhus är med på tåget.

Är det några programpunkter som du ser fram emot extra mycket?

– Allt är spännande, men jag ser särskilt mycket fram emot att höra dr Axel Nelson vid onkologin på  Sahlgrenska Universitetssjukhuset berätta om ett spännande forskningsprojekt där patienter med avancerade melanom ska få en helt ny behandling med cellterapi. Blir denna behandling framgångsrik ser man stora möjligheter att gå vidare med att behandla övriga melanom och andra cancerformer som till exempel livmoderhalscancer och äggstockscancer.

– Det kommer också bli spännande att få höra Stefan Jovinge, forskningschef på Universitetssjukvården i Skåne berätta om ATMP-arbetet i Lund där de kommit mycket långt med bland annat behandling av Parkinson.

Mer om konferensen

Konferensen ATMP – På väg mot framtidens sjukvård genomförs den 23 mars klockan 13.00 – 16.30 i Sahlgrens aula på Sahlgrenska sjukhuset. Konferensen är ett samarbete mellan Nätverket för Hälso- och Sjukvård i samarbete med Sahlgrenska Science Park, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Health Innovation West.

Här kan du läsa mer om konferensen och anmäla dig: ATMP – På väg mot framtidens sjukvård (sahlgrenskasciencepark.se)

Nätverket för Hälso- och Sjukvård (NHS)

Nätverket för Hälso- och Sjukvård (NHS) är en ideell aktör och tankesmedja som verkar för att bidra i det offentliga samtalet om hälso- och sjukvårdens utveckling. NHS  bildades under 2011 av kollegor inom hälso- och sjukvården samt akademin med anknytning främst till Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet.

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 02 februari 2023 09:24
Uppdaterad: 14 februari 2023 08:29
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.