25 mars, 2024

Hallå där Martin Fagerström …

... biträdande professor och vice styrkeområdesledare för styrkeområdet Hälsa och Teknik på Chalmers samt en av de ansvariga för årets upplaga av den tvärvetenskaplig konferensen Engineering Health.

Den 24 - 25 april arrangeras Engineering Health, en tvärvetenskaplig konferens som är ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola och Västra Götalandsregionen. Foto: iStock/Chalmers

Vad är egentligen Engineering Health? Varför är den så speciell?

– Engineering Health är en viktig mötesplats för forskare inom olika discipliner inom hälsoområdet där vi kan hitta nya sätt att mötas och komma fram till nya lösningar. Förhoppningen är att deltagarna ska hitta nya forskningsfrågeställningar som de inte var medvetna om inom sina egna fält. Det kan också vara ett inspirerande tillfälle för yngre forskare.

Martin Fagerström

Några delar av konferensen som du tror kan vara extra intressant för vårdpersonalen?

– Troligen förmiddagen under första dagen på konferensen som handlar om möjligheter och införande av ny teknologi. Här kan få ökad förståelse kring vad som går att göra men också hur teknik kan implementeras. Det är ju en sak att komma med ny teknik, en annan att se vad som fungerar inom sjukvården.

Dag två avslutas med speed dating som kan vara ett utmärkt tillfälle att hitta andra att samarbeta med och då är det lyckosamt om personer från alla discipliner deltar.

Vem tycker du ska gå på konferensen?

– Alla som jobbar inom sjukvården och som har ett starkt intresse för att förbättra sin verksamhet! Som till exempel den som vill göra saker mer effektivt för att kunna lägga mer tid på att möta patienten genom användning av smarta verktyg.

Hur viktigt är det med den här formen av konferenser?

– Jag tycker att det är helt avgörande för att vi ska kunna utveckla vården framåt tillsammans. Men det är också viktigt för att vi ska kunna utveckla forskningsområdet, vi behöver förstå vilka framtida utmaningar som finns och vi behöver lösa dem tillsammans. Det stärker oss att mötas!

Vad hoppas du ska bli resultatet av konferensen?

– Jag hoppas att ännu fler som jobbar inom sjukvården kommer se möjligheter med samutvecklingen och användandet av ny teknologi som ett sätt att jobba framåt. Samt att det är många forskare som hittar nya uppslag till studier och forskningsarbetet att driva framåt.

Är det några programpunkter som du ser fram emot extra mycket?

– Det är nog speed datingen som avslutar konferensen. Inte minst för att jag själv hoppas på att hitta nya samarbeten.

Fakta Engineering Health

Engineering Health syftar till att inspirera till nya samarbeten och föra samman aktörer inom medicin, life science och teknologiutveckling för att finna smarta lösningar på dagens och framtidens sjukvårdsutmaningar. Deltagare får möjlighet att nätverka med aktörer från akademi, vård och näringsliv. Konferensen är ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola och Västra Götalandsregionen.

Årets Engingeering Health går av stapeln 24 – 25 april i Palmstedtsalen på Chalmers.

Se program och anmäla dig här: Engineering Health 2024 (chalmers.se)

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 25 mars 2024 14:21
Uppdaterad: 25 mars 2024 14:21
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.