22 november, 2021

Blivande ingenjörer och läkare möttes på unik innovationskurs

I november gick kursen iMedgine av stapeln. En av arrangörerna var ST-läkaren Maria Sakalaki. "Man behöver börja prata om teknik och innovation redan under läkarprogrammet för att så fröer inför framtiden", säger hon. 110 sökte till kursen – 30 fick plats.

Några av kursdeltagarna spånar idéer. Bild: Lina Strand-Backman

Det låter som en succé?

Maria Sakalaki.

– Det var det verkligen! Vi som arrangerade kursen är helnöjda. Vi hade roligt och det byggdes många spännande broar inför framtiden. Jag är nästan säker på att det kommer bli fler tillfällen.

Vad gjorde ni under helgen?

– På fredagen var det fokus på att lära känna varandra och få lite introduktion. Nästan hela lördagen ägnades åt en workshop där deltagarna slutligen fick pitcha idéer kring ett verkligt behov inom vården, och så föreläste eter Kelly från Innovationsläkarna. På söndagen föreläste olika personer om allt från juridik till riktiga projekt som de drivit. En av föreläsarna var Almira Osmanovic Thunström som drivit många spännande projekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Förutom att det var fint att se alla lära känna varandra och komma med fantastiska idéer var det också kul att vi nu har startat två forum för att hålla kontakten och byta idéer – en Facebookgrupp och en LinkedIn-grupp. Sammantaget hoppas jag att deltagarna kände att de fick med sig inspiration och kunskap för att tillsammans kunna driva innovationsprojekt inom vården i framtiden.

Det är inte första gången Sahlgrenska Universitetssjukhuset är med och anordnar möten mellan sjukhuset och Chalmers – vad var det unika med det här tillfället?

– Framför allt att det riktade sig till studenter. Vi tycker att man behöver börja prata om teknik och innovation redan under läkarprogrammet för att så fröer inför framtiden. Och samma gäller för ingenjörsstudenter – de behöver tidigt få kunskap om hur man gör för att driva projekt i vården.

Fakta: iMedgine

Kursen finansierades av Chalmers Tekniska Högskola, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. I projektgruppen som arrangerade kursen ingår följande personer:

 

Maria Sakalaki – ST-läkare Kardiologi och Specialist Invärtesmedicin, ST-läkare Innovation och teknik

Johan Hodges-Dexner – Student på Civilingenjör Teknisk Design, MSc Quality and Operations Management

Sara Hansson – ST-läkare Anestesi & Intensivvård, ST-läkare Innovation och teknik

Johanna Kurzwelly – Läkarstudent & examinerad ekonom

David Johnsson – Student Civilingenjör Automation & Mekatronik, MSc Complex Adaptive Systems

 

Text: Maja Larsson
Publicerad: 22 november 2021 14:15
Uppdaterad: 16 december 2021 10:18
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.