21 april, 2023

Hallå där, Linda Gustafsson!

Du är hälso- och sjukvårdskurator på Neuromottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och aktuell med ”Energitjuven” – en barnbok om narkolepsi.

"Jag brinner för att på ett lekfullt sätt förmedla kunskap till barn via litteratur", säger Linda Gustafsson. Bilder: Idus förlag.

Vad handlar boken om?

– Boken handlar om vännerna Amir och Max som tycker om att flyga drake, cykla, dricka rabarbersaft och baka. De har mycket energi och blir nästan aldrig trötta. En dag ramlar Amir med cykeln, följer med hem till Max och upptäcker något märkligt. Varför sover Max mamma så mycket på dagen? Har någon stulit hennes energi och vem är i så fall tjuven? När Max inte kommer till skolan blir Amir säker på att energitjuven stulit hans energi också. Max bestämmer sig för att försöka sätta dit tjuven, men ingenting är vad det verkar vara. Vem är egentligen energitjuven? Och vad betyder det krångliga ordet narkolepsi? Boken är en illustrerad textbok för 6-9 år. Illustrationerna är skapade av Emelie Nilefrost.

Hur du fick inspiration till boken?

– Jag arbetar som hälso- och sjukvårdskurator, bland annat i narkolepsiteamet. Det finns generellt ganska lite information om sjukdomen i samhället, speciellt om hur det kan vara att vara anhörig till någon med narkolepsi. En del av de nu unga vuxna som fick narkolepsi i samband med vaccinationen mot svininfluensa funderar över framtiden och att bilda familj. Jag hoppas att boken kan vara informativ, hoppfull och stöttande.

Vem hoppas du ska läsa Energitjuven

– Barn och vuxna som vill veta mer om narkolepsi, både de som känner någon som lever med sjukdomen och de som inte gör det men vill lära sig mer. Även sjukvårdspersonal som vill få inblick i närståendeperspektivet kan läsa den. Enligt hälso- och sjukvårdslagen är vårdpersonal skyldig att beakta barnperspektivet i alla ärenden som rör barn, som exempelvis när det finns barn som anhöriga till vuxen med neurologisk sjukdom, och jag hoppas att mina böcker kan bidra till att lägga ljus på området barn som anhöriga. Jag skriver just nu på en bok om stroke.

Vad vill du att läsaren tar med sig när boken är slut?

– Att växa upp med en förälder som har en sjukdom kan innebära en lite annorlunda vardag och det hade varit fint om någon som läste boken kände sig mindre ensam efteråt. Jag brinner för att på ett lekfullt sätt förmedla kunskap till barn via litteratur.

Om Linda Gustafsson

Kurator och socionom på Neurmottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Aktuell med boken Energitjuven (Idus förlag). Linda har tidigare skrivit boken Tiktokmonstret som handlar om en familj där pappan i familjen får sjukdomen epilepsi (Idus förlag). Hon har även skrivit Sol till Juni (Lava förlag 2022), en relationsroman om hur en ung tjej hanterar att hennes mamma drabbas av ALS.

Text: Charlotte Benjaminsson
Publicerad: 21 april 2023 08:00
Uppdaterad: 20 april 2023 09:36
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.