7 januari, 2025
Hallå där, Karin Löwhagen!
Karin Löwhagen är överläkare och verksamhetschef för AnOpIVA Mölndal, där man nyligen har börjat genomföra njurtransplantationer.
Transplantationskirurg Ulrika Skogsberg Dahlgren (till vänster) vid en njurtransplantation på Mölndals sjukhus.
Varför utförs nu njurtransplantationer även på Mölndals sjukhus?
Vi på AnOpIVA Mölndal fick frågan från verksamhet Transplantation på Sahlgrenska sjukhuset ifall vi kunde göra njurtransplantationer på Mölndals sjukhus nattetid. På Sahlgrenska sjukhuset var det svårt att prioritera operationsutrymmet vid en multiorgandonationsoperation så att den andra av två donerade njurar från en avliden patient blev insatt i tid. Tiden utan syre för ”njure nr 2”, den så kallade ischemitiden, blev ibland för lång, så resultatet på ”njure 2” var inte lika bra som på ”njure 1”. Vi tyckte det lät spännande att se om detta var görbart hos oss, och tillsammans med Transplantationsverksamheten har AnOpIVA Mölndal nu genomfört ett strukturerat införande av dessa operationer på Mölndal.
Hur många njurtransplantationer är gjorda och hur många planeras att genomföras under 2025?
Under hösten har vi gjort tre planerade njurtransplantationer från levande donatorer, där till exempel en person skänker en njure till ett syskon som är i behov av en ny njure. Vi ville göra de första planerade transplantationerna under dagtid, där så mycket som möjligt gick att styra. Dessa transplantationer gjordes på fredagseftermiddagar, och störde inte övrig verksamhet på operation. Efter utvärdering och förankring med övriga specialiteter som utför operationer på Mölndals sjukhus under jourtid, beslutade vi att gå vidare och utföra akuta njurtransplantationer på Mölndal nattetid. Vi har hittills genomfört fyra akuta njurtransplantationer. Med det här upplägget får vi ett bättre resultat eftersom njuren får kortare tid utanför kroppen, det vill säga kortare tid utan syretillförsel.
Vilka är utmaningarna och förutsättningarna för att lyckas med detta nya arbetssätt?
Det är oerhört viktigt att hela tiden lyssna in och stämma av med inblandade personalgrupper och individer, till exempel genom avstämningsmöten för kontinuerlig utvärdering. Här på Mölndals sjukhus har det nya förfarandet tagits emot väldigt positivt. Det är uppskattat för operationspersonalen, då många av dem har tidigare arbetat med liknande operationer. Det är även positivt för personalen på den postoperativa avdelningen då de transplanterade patienterna är jämförelsevis friska och mår bra efter operationen.
Teamarbetet och det goda samarbetet mellan transplantationsgruppen och anestesigruppen har varit en förutsättning för att driva detta projekt. Att se möjligheter och gå utanför de kanske ibland lite väl rigida gränserna ser vi som positivt. Det är nödvändigt att ta medarbetarnas förbättringsförslag och synpunkter på största allvar, det är då man kan driva förändring.