13 juni, 2022

Hallå där, Darius Ribokas!

Kirurg och överläkare på Frölunda specialistsjukhus som ska hålla föredrag om ultraljudsundersökning vid gallstensoperation för verksamhet kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Metoden minskar risken för gallgångsskador och beräknas spara miljontals kronor åt sjukvården varje år.

Darius Ribokas tillsammans med kollegan Anders Edebo. Bild: Josefina Brattö.

Vad är detta för metod?

– Undersökningsmetoden innebär att vi under en gallstensoperation använder ultraljudsundersökning via titthål. Rutinen är annars att samma sak görs med röntgenundersökning med kontrastmedel. Ultraljudsundersökningen innebär att vi kan se alla strukturer rund gallblåsan, det vill säga lever, gallgångar, tarmar och blodkärl. Det minskar risken för skada under operation och gör galloperation säkrare. Vid röntgenundersökning ser man bara gallgången.

Vilka vinster finns med att behandla gallstenssjukdomar så här?

– Ultraljudsundersökning är mycket mer precis och sensitiv än röntgenundersökning. Det betyder att flera operationsrelaterade gallgångsskador skulle kunna undvikas, vilket räddar liv och minskar lidande. Röntgenundersökningen som utförs i samband med gallstensoperationer orsakar minst ett cancerfall om året i Sverige och det på grund av röntgenstrålning, vilket alltså skulle kunna undvikas om ultraljudsundersökning användes istället. 

Ultraljudsundersökningen är dessutom tre gånger snabbare än röntgenundersökning. Det betyder att vi också skulle kunna spara timmar som kan användas för fler operationer. Det sker ungefär 14 000 gallstensoperationer i Sverige varje år, och med ultraljudsundersökning skulle man kunna undvika upp till 30 – 40 operationsrelaterade gallgångsskador och spara väldigt mycket tid i operationssal, cirka 2 330 timmar årligen. Det här skulle kunna minska sjukvårdens kostnader med cirka 55 miljoner kronor per år.

Hur kom det sig att ni började jobba på det här sättet på Frölunda specialistsjukhus?

– Jag och mina dåvarande kollegor på sjukhuset läste vi om metoden, som används bland annat i Tyskland, Polen, Litauen, Nederländerna och Storbritannien. Det vi såg var det bara fanns fördelar och sedan vi började 2009 har inte en enda patient på Frölunda specialistsjukhus fått operationsrelaterade gallgångsskador.

Nu ska ett HTA-projekt (Health Technolocgy Assessment) utvärdera metoden. Vad innebär det?

– Det betyder att vi kan få vetenskapliga bevis för att metoden är framgångsrik. Målet är sedan att riktlinjerna för gallstensoperation ändras så att ultraljudsundersökning blir standard. Med en HTA-analys värderas alla befintliga publicerade studier av forskare, statistiker och andra experter. Då får vi evidens på vilken vinst metoden har. Jag hoppas ju också att om patienter känner till att det går att få en ultraljudsundersökning så kommer de att be att få en sådan istället för röntgen.

Till hösten ska du föreläsa för kirurger på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, vad är den fortsatta planen för att sprida information om metoden?

– Vi kommer ha en kurs på Frölunda specialistsjukhus till hösten där det bland annat kommer finns möjlighet att vara med vid en operation och se hur ultraljudsundersökningen fungerar. Jag kommer även hålla föredrag under den årliga kirurgkonferensen – Kirurgveckan i Stockholm – senare i augusti och det finns också material i form av webbinarier att ta del av.

– Det är dessutom min erfarenhet att det är lätt att lära sig att jobba med ultraljudsundersökning, så jag hoppas att det ska gå bra att sprida erfarenhet och lära upp fler så att metoden kan börja implementeras ordentligt.

Läs mer om metoden och kursen

Här finns mer information om utbildningen på Frölunda specialistsjukhus: Utbildning – GallRiks (uu.se)

Här finns ett webbinarium som alla kan titta på: Webinar: Real-Time Active Imaging in Laparoscopic Cholecystectomies with Intraoperative Ultrasound (bkmedical.com)

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 13 juni 2022 12:17
Uppdaterad: 13 juni 2022 12:17
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.