6 november, 2023

Gunvor fick ett nytt hjärta och ett nytt liv

För nio år sedan, när Gunvor var 59 år, var hon beredd på att dö. Hon hade fått en allvarlig blodsjukdom som angrep hjärtat. För att överleva behövde hon först byta hjärta och därefter göra en benmärgstransplantation. Det kändes oöverstigligt.

Under vecka 45 pågår Donationsveckan, en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Foto: Kent Eng

Nu har det gått snart nio år sedan hjärttransplantationen och vi träffar Gunvor Thorsson, 69, hemma i villan i Jörlanda. Hennes barnbarn Hedvig, 8, har kommit förbi efter skolan och fått både mellanmål och en egen stund med mormor i trädgården. Snart kan Gunvor och Hedvig fira nioårsdag tillsammans, för Hedvig var nyfödd den dagen telefonsamtalet kom från Transplantationscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Nu har vi ett hjärta till dig. Kan du komma in direkt?

Vid det laget var Gunvor väl förberedd och kände sig helt trygg. Hennes man Christer och hennes vuxna barn hade också fått all tänkbar information som behövdes inför ingreppet.

– Det sista jag minns innan jag sövdes ner var Christer och min son när de vinkade av mig. Jag såg att de också var trygga och bär med mig den bilden än i dag, säger hon.

LÄS MER: Rekordmånga organdonationer genom nytt regionalt centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Gunvor tänker på sin donator varje dag och känner ett stort ansvar för att hon ska förvalta det nya livet hon fått.

– Att en annan människa har gjort att jag fått en andra chans kan jag inte nog värdesätta, säger Gunvor Thorsson.

Gunvor Thorsson har genomgått hjärtbyte. Här med barnbarnet Hedvig Sandberg. Foto: Kent Eng.

Inte självklart byta hjärta

Ändå var det inte självklart att hon skulle gå med på ett hjärtbyte. För när hon var som sjukast stängde hon in sig i sin bubbla och berättade inte för någon, förutom för Christer, att hon faktiskt var döende. Hon fick cellgifter mot blodsjukdomen, men hjärtat blev bara svagare. Efter ett helt yrkesliv som sjuksköterska insåg hon förstås att det var allvarligt men tyckte också att hon hade de bästa argumenten för att ”slippa”. Som att hon var för gammal för ett hjärtbyte eller att det var ont om donerade hjärtan.

– Jag förberedde mig för att dö och försökte hitta bra saker i det. Mina barn var vuxna och skulle klara sig utan mig och jag hade ändå fått vara med ett tag.

Det var när hennes man Christer kommenterade att det ju inte bara var hennes hjärta det handlade om som hon började tänka om. Gunvors hjärta var ju också hans hjärta!

Från och med nu blev strategin att ta ett litet steg i taget för att ta sig igenom det som väntade – transplantationsutredning, väntelista, hjärttransplantation, intensivvård, avstötningsmediciner, sjukgymnastik, cellgiftsbehandlingar, stamcellstransplantation, samtalsterapi med mera.

– Jag såg livet som i ett mikroskop och aldrig längre än till nästa läkarbesök. men det gjorde också att jag såg alla de små sakerna i vardagen som jag inte sett förut. Det var lite som att cykla i stället för att åka bil och känna dofter och se detaljer längs vägen i stället för att bara åka snabbt förbi.

LÄS HELA TEXTEN: Gunvor fick ett nytt hjärta och ett nytt liv – VGRfokus

Text: Anna-Lena Bjarneberg, ursprungligen publicerad i VGRfokus

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 06 november 2023 12:50
Uppdaterad: 07 november 2023 15:02
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.