20 september, 2021

Gravida kollar sina värden hemma

Gravida kvinnor med diabetes behöver göra många kontroller hos Specialistmödravården. Sedan ett år tillbaka utrustar mottagningen en del kvinnor med egen blodtrycksmanschett, urinstickor och hem-CTG. Konceptet kallas egenmonitorering och känns för många både tryggare och smidigare än sjukhusbesök.

100 procent av kvinnorna som provade egenmonitorering hemma var nöjda med hur CTG-kontrollerna fungerade.

– För många kvinnor innebär graviditeten en tid av mycket kontroller. Kvinnor i dag förväntar sig att man kan göra kontroller hemma, och därför har vi gjort ett projekt med egenmonitorering, berättar Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare inom kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Specialistmödravården på Östra sjukhuset har därför provat att utrusta en del av kvinnorna som har diabetes med utrustning för kontroller i sina egna hem. Med hjälp av mobil CTG-utrustning, urinstickor och blodtrycksmanschett har kvinnorna kunnat kontrollera sina egna värden och skicka in dem digitalt. Uppföljningen som gjorts visar att försöken har gått bra.

– Exempelvis var alla, 100 procent, nöjda med CTG-undersökningarna. De kände sig nöjda och trygga. Det har också visat sig att blodtrycket blir bättre när de mäter det hemma i lugn och ro, säger barnmorskan och sektionsledaren Lena Rosenberg.

Se mer om projektet i filmen här ovanför.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 20 september 2021 10:49
Uppdaterad: 20 september 2021 10:49
Kategori: KVALITETSDAGEN 2021

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.