8 september, 2020

Grattis Monika Fagevik Olsén, Årets fysioterapeut!

I 25 år har hon utbildat kollegor i andningsträning. Under pandemin har hon haft en nationell samordnarroll. Nu föräras SU:s universitetssjukhusöverfysioterapeut med titeln Årets fysioterapeut - för andra gången.

Vid en utomhusceremoni på Sahlgrenska sjukhuset fick Monika Fagevik Olsén ta emot blommor och diplom. Bild: Peter Karlsson, Fysioterapeuterna

Utmärkelsen Årets fysioterapeut delas ut varje år till en fysioterapeut som bidragit till professionens utveckling och till förbättrad hälsa hos patienter och medborgare. I år är den personen Sahlgrenskamedarbetaren Monika Fagevik Olsén.

– Det är överväldigande! Jag är jätteglad. Bara det att bli uttagen och nominerad är en stor ära, säger Monika.

Fakta: Årets fysioterapeut

Utmärkelsen Årets fysioterapeut delas ut varje år till en fysioterapeut som genom sina insatser på ett avgörande sätt bidragit till professionens utveckling och i förlängningen till förbättrad hälsa hos patienter och medborgare. Årets fysioterapeut utses av förbundsstyrelsen efter förslag från en jury som tagit ställning utifrån de personer som blivit nominerade. Priset består, förutom äran, av ett diplom, blommor och en prissumma på 25 000 kronor.


I år uppmärksammas fysioterapeuter som gjort särskilda insatser under pandemin, vilket Monika gjort i allra högsta grad. Bland annat har hon varit en av de drivande personerna bakom lanseringen av en nationell plattform för fysioterapeuter om covid-19. Plattformen har fungerat som samlingsplats för utbildningsmaterial och blivit en digital mötesplats för lärande och erfarenhetsutbyte.

– Gensvaret har varit stort, berättar Monika. Vi har varit tre ansvariga men många fler har bidragit med material och över 1 200 personer har registrerat sig vid besök på plattformen. Genom webbinarier har vi utbytt erfarenheter om allt från patientfall till hur vi jobbat på IVA. På så sätt har det skett ett gemensamt lärande i hela landet om fysioterapi i vården av covidpatienter.

Specialistkompetens kring andning

På hemmaplan har Monika medverkat i det multiprofessionella rehabteamet för covidpatienter som Sahlgrenska Universitetssjukhuset var först ut med. Här har hennes specialistkompetens kring andning och rehab varit extra värdefulla.

– Andningsträning ligger mig varmt om hjärtat och jag har utbildat kollegor i andning i mer än 25 år på nationell basis. En positiv effekt av pandemin är att betydelsen av till exempel andningsmuskelträning för olika patientgrupper har uppmärksammats. Det gagnar inte bara covidpatienterna utan väldigt många andra också, till exempel patienter med neurologiska sjukdomar.


Hon beskriver våren som intressant och lärorik. Trots att hon har många år i yrket, är specialist och professor så har hon stött på en del utmaningar i arbetet med den nya patientgruppen.

– Den här sjukdomen slår väldigt olika på olika personer. Med varje patient har man blivit flera erfarenheter rikare. Det har varit jobbigt men framför allt väldigt intressant! Jag har lärt mig väldigt mycket om virus, infektionssjukdomar och hur det påverkar lungornas minsta beståndsdelar.

Som många andra vittar Monika också om en ökad samarbetsvilja och handlingskraft under pandemin.

– Tack vare en stabil organisation och verksamhetsledning kunde vi samordna oss över sjukhustomterna och arbeta tillsammans utifrån där det mest behövdes.


Engagerad i utvecklingsfrågor


Monika får också priset för sin roll i det omfattande utbildningsarbete för fysioterapeuter som gjorts under våren. Som exempel har över 350 fysioterapeuter i regionen fått en uppdatering i grundläggande andningsvård. På kort tid satte dessutom Monika och några kollegor ihop en digital kurs om andningsmuskelträning. De 200 kursplatserna tog slut på nolltid och med anledning av det stora intresset kommer det att bli fler kurser under hösten.


Även utbildningsfrågor i ett större perspektiv engagerar. I sin roll som universitetssjukhusöverfysioterapeut har Monika utbildat många fysioterapeuter genom åren och lagt ner mycket arbete på att förbättra karriärmöjligheterna för både fysioterapeuter och andra akademiska vårdyrken. Hon är bland annat med i sjukhusets FoUUI-råd och ordförande i FAVÖR (FoU Akademiska Vårdyrkens Övergripande Råd). Själv kombinerar hon forskning med att träffa patienter och har enligt sig själv världens bästa jobb. Och ett driv att fortsätta.

– Det finns så mycket att jobba för, säger Monika. Eller rättare sagt, att jobba tillsammans med andra för. Det handlar inte om jaget utan om viet. Vad vi kan åstadkomma för vårdens och fysioterapins utveckling.

Årets utmärkelse är faktiskt inte den första för Monika. Hon blev Årets fysioterapeut även 2011 och dessutom nominerad härom året. Att det ens är möjligt få utmärkelsen vid två tillfällen är svårt att förstå, säger Monika. Men det är just det som hänt. Och nu ska Monika Fagevik fortsätta sin gärning med vad hon säger är världens bästa jobb.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 08 september 2020 13:24
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:34
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.