6 april, 2021

Fysioterapeut Maria Bäck får Hjärt-Lungfondens nya anslag om 6 miljoner

Maria Bäck är docent i fysioterapi och kliniskt verksam inom hjärtrehabilitering vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon är den första mottagaren av Hjärt-Lungfondens nyinstiftade preventionsanslag på hela sex miljoner kronor. Vi passade på att säga grattis och ställa några frågor.

Foto: Marie Ullnert, Hjärt-Lungfonden.

Berätta lite mer om vem du är!

– Jag har jobbat som fysioterapeut sedan 2001, och det kommer sig egentligen av att jag har en bakgrund som internationell tennisspelare. Men så fick jag en skada i axeln och kom i kontakt med fysioterapi på den vägen. Jag valde att utbilda mig inom det och gjorde så småningom praktik vid hjärthabiliteringen på Sahlgrenska. Där blev jag kvar sedan. Jag har alltid varit intresserad av utvecklingsarbete och började snart läsa till en magister, sedan disputerade jag 2012.  
– Det som drivit mig i detta arbete har varit att kombinera forskning och kliniskt arbete. Om man träffar patienter regelbundet så får man idéer kring vad man skulle kunna förbättra direkt på kliniken. Det har varit min drivkraft hela tiden, patientnära forskning.

”Studien handlar om att undersöka om fysisk träning via videolänk kan öka tillgängligheten till en behandling som vi vet fungerar väldigt bra”

Vilket problem vill din forskning lösa?

– Vi vet att det finns stark evidens för hälsovinsterna med fysisk träning inom hjärtrehabilitering för patienter som fått hjärtinfarkt. Både minskad mortalitet och risk för återinläggning. Trots det är det bara 19 procent av patienterna som deltar i träningsprogrammen på sjukhusen. Det kan bero på olika saker, som att man börjar jobba ganska snabbt efter en hjärtinfarkt eller att man bor långt ifrån sjukhuset. Under pandemin har all gruppträning varit helt inställd, så då har situationen varit ännu värre.
Därför har vi funderat på hur vi kan erbjuda fysioterapeutledd, strukturerad träning och samtidigt öka tillgängligheten till den. Då kom vi på att vi kunde erbjuda gruppträning via videolänk, där patienterna kan koppla upp sig och vara med på träningen från egen vald plats. Så studien handlar egentligen om att undersöka om fysisk träning via videolänk kan öka tillgängligheten till en behandling som vi vet fungerar väldigt bra.

Varför är gruppträning bättre än att träna själv efter en hjärtinfarkt?

– Den frågan får vi ofta. Det finns studier som visar att hemträning på egen hand inte ger lika starka resultat. Fysioterapeuten behöver anpassa träningen så att den blir på rätt nivå för den enskilda patienten, för att vara effektiv och säker. Ibland upptäcker vi symtom som kräver ytterligare medicinska utredningar och behandlingar. Patienterna efter en hjärtinfarkt kan också vara rädda för att röra sig och är osäkra på hur mycket de kan ta i. Patienterna behöver guidning de första 3-4 månaderna, sedan är de flesta ganska trygga och medicinskt stabila. Det bästa är förstås om träningen blir livslång.

Hur ser resultatet ut hittills?

– Vi har gjort en pilotstudie under 2020 som visar lovande resultat, det verkar fungera väldigt bra. Det är en av anledningarna till att vi fått anslaget. Till den stora nationella studien är det 27 sjukhus som anmält intresse, det är jättekul. Alla som jobbar med hjärtrehab är medvetna om det här problemet, man vill erbjuda träning men det kan vara svårt.

Vilka resultat hoppas ni på?

– Att fler patienter deltar i ett fysioterapeutlett fysiskt träningsprogram genom att de har möjlighet att välja mellan ett sjukhusbaserat och ett via videolänk. Det är viktigt att valet finns och att bägge är likvärdiga. Vi vet evidensen för sjukhusbaserad träning är jättestark, vi vill att studien visar att det digitala har likvärdig effekt.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 06 april 2021 08:54
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:53
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.