17 juli, 2024
Fotografens favoritbilder från året som gått – del två
En gammal spottflaska, ett hembesök med närsjukvårdsteamet och en rehabträning på Högsbo sjukhus. Det är några av sjukhusfotograf Paul Björkmans favoritbilder från det gångna året.
"Sahlgrenska Universitetssjukhuset är så stort och det händer så mycket hela tiden. Att få vara med och skildra det och den stolthet alla känner för det de gör - det är skitkul", säger fotografen Paul Björkman.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har två anställda fotografer som båda arbetar halvtid. Deras jobb är att producera text och film som ska stärka sjukhusets kommunikation. Bilderna används bland annat på sahlgrenska.se, i Sahlgrenskaliv, på intranätet, i rekryteringssammanhang och i sociala medier.
LÄS MER: Fotografens val: favoritbilder från året som gått | Sahlgrenskaliv
En av fotograferna heter Paul Björkman.
– Sahlgrenska Universitetssjukhuset är så stort och det händer så mycket hela tiden, säger han. Att få vara med och skildra det och den stolthet alla känner för det de gör – det är skitkul.
Paul Björkman har producerat hundratals bilder under det gångna året, men här är några favoriter.
30 januari 2024, Hybrid & Intervention. ”Anestesisjuksköterska och läkare förbereder en patient för operation.”
25 september 2023, Rehabiliteringsmedicin på Högsbo sjukhus. ”Ricardo Sepulveda Taite kör rehabträning i bassängen tillsammans med en fysioterapeut.”
12 oktober 2023. ”Mathew Campbell ligger inne i två veckor för en epilepsikirurgiutredning. Sahlgrenska är ett av tre sjukhus i Sverige med EMU, Epilepsy Monitoring Unit, som ingår i NHV-uppdraget.”
24 maj 2023, Öron-näsa-hals, avdelning 18. Sjuksköterskestudenten Astrid Gustafsson och sjuksköterskan Jonna Olsson och tar prover på patienter. ”Öron-näsa-hals har en stor variation på diagnoser, allt ifrån infektioner, frakturer och blödningar till andningsbesvär, problem med stämbanden och yrsel. Och även om hälften av patienterna som passerar avdelningen har någon form av tumör, kan den sitta på väldigt olika ställen. Avdelningen har i snitt 150 patienter per månad, 70 procent planerat inlagda, resten akut.”
12 december 2024, Barnhjärtcentrum på Drottning Silvias barnsjukhus. ”Anhöriga till barn som är inlagda på Drottning Silvias barnsjukhus tillbringar ofta lika mycket tid på sjukhuset som patienterna. Brorsan Ludwig, mamma Emma och mormor Birgitta är med Felix på sjukhuset tre månader efter insjuknandet.”
23 april 2024. ”Märta Umaerus och Erika Aghamn från Närsjukvårdsteamet i Mölndal hemma hos en patient. Vad som slår mig är det professionella och inkännande bemötandet i den speciella miljö som någons egna hem faktiskt är.”
23 maj 2023, Medicinhistoriska museet. ”Glasflaska för tuberkulossjuka att spotta i. Finns på Medicinhistoriska museet och påminner om sjukdomar som det för inte allt för lång tid sedan inte fanns bot för. Detta är en så kallad fickflaska för hostande. Konstruerades på 1890-talet av Dr Dettweiler. Ett led i behandlingen av tuberkulos var att uppfostra patienterna vid sanatorierna till renlighet. Därför skulle patienterna medföra en spottflaska vid promenader för att förhindra spridandet av tuberkelbaciller.
Den vackra klarblå glasflaskan bär på en mörk berättelse. Flaskan ska samla upp de djupa och bakteriefyllda upphostningarna från den tuberkulossjuka. Syftet är att minska smittspridning. Lätt att spotta i, lätt att tömma och rengöra. Tratten att spotta i finns gömd under locket. Det blå glaset är genomskinligt så att det går att se när den ska tömmas men utan att visa några detaljer. Flaskan börjar säljas 1889, samma år som tuberkelbakterien upptäcks. Den säljs billigt så att alla ska ha råd. Flaskan förekommer i Thomas Manns roman Bergtagen som utspelar sig på ett sanatorium. Här får den sitt namn: ”Der Blaue Heinrich”, Blå Henry.”