20 april, 2023
Förstärkt yrkesintroduktion ska skapa hållbart arbetsliv inom sjukvården
En bra start på arbetslivet och tydlig plan för kompetensutveckling. Det är några av komponenterna för att attrahera och behålla medarbetare. I mars samlades 18 av Sveriges 21 regioner i VGR för att diskutera en bättre start i yrkeslivet för nya sjuksköterskor i sjukhusvården.
"Vid sittande möte enades alla regioner unisont om att en ny nätverksträff ska arrangeras för att fortsätta diskutera och enas om gemensamma strategier och mål. Region Jönköping erbjöd sig att bjuda in till nästa träff", berättar Marina Henriksson som är projektledare för Kliniskt basår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Som nyanställd sjuksköterska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker ingår introduktionsprogram inom sjukhusvården. Det är en form av förstärkt yrkesintroduktion för att skapa en bra start in i yrket, vilket är viktigt för att skapa en långsiktig och hållbar arbetsmiljö.
– Om vi som arbetsgivare kan erbjuda en bra start i yrkeslivet, ha en tydlig kompetensutvecklingsplan och ett nära, kommunicerande ledarskap så ökar oddsen att bli en attraktiv arbetsplats med sjuksköterskor som trivs och stannar kvar på arbetsplatsen. En dålig start i yrkeslivet ökar risken för att de hittar utmaningar på andra arbetsplatser, säger Marina Henriksson, intensivvårdssjuksköterska och projektledare för ”Kliniskt basår” på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Marina Henriksson var en av arrangörerna för en nationell nätverksträff som Västra Götalandsregionen anordnade tidigare i år. 18 av 21 regioner deltog för att diskutera förstärkt yrkesintroduktion för sjuksköterskor.
Varför är intresset så stort för detta?
– Inom Västra Götalandsregionen har vi länge funderat över hur man bäst genomför en förstärkt yrkesintroduktion. När vi föreslog till programansvariga i Sverige att vi skulle mötas för att prata om gemensamma riktlinjer visade det sig att det finns ett otroligt stort intresse för dessa frågor. Det visade sig också att alla regioner gör på olika sätt. Kan man hitta gemensamma närmare, vilka moment ska ingå, utifrån evidens? Vi tror att det ger en styrka om vi kan hitta gemensamma nämnare och fortsätta med en nationell samverkan för att hitta vägar tillsammans. Vi behöver enas om vad förstärkt yrkesintroduktion innebär och göra det till något hållbart över tid.
Varför behövs förstärkt yrkesintroduktion för just sjuksköterskor?
– Som ny i ett ansvarsyrke, till exempel sjuksköterska, är det viktigt att skapa en brygga mellan studier och yrkeslivet. Det handlar om att bli trygg i professionen. Hur tar du med dig utbildningen in i jobbet på bästa sätt och hur hittar du din roll på arbetsplatsen.
Vad är viktigt för de nya sjuksköterskorna? Vad säger forskningen?
– Forskningen visar i stort sett tre saker. Det är viktigt att som ny få möta andra nya kollegor i samma situation. Men det är också viktigt att ta del av rutinerade kollegors erfarenhet och skapa forum för det. Samt att i lugn och ro få träna i kliniska moment under säkra förhållanden. Pandemiåren har också i viss mening inneburit något nytt för sjukvården och våra arbetssätt, som vi kan utnyttja, vi har jobbat på nya sätt och blivit mer digitala. Det är något vi kan ta med oss framåt.
Hur var det för dig när du var ny som sjuksköterska?
– När jag var ny så fanns det en annan stabilitet på arbetsplatserna, lägre personalomsättning och rutinerade kollegor. Man fick förebilder tidigt att se upp till. Nu ser yrkeslivet annorlunda ut. Akutsjukvården har snabbt blivit mycket mer specialiserad och avancerad, det går snabbare. Förr fick man kanske vara ny längre. Nu måste vi säkra att man vill vara kvar i yrket och arbetslivet längre. Och det kan vi påverka genom att erbjuda en bra start.
Vad händer härnäst?
– Vid sittande möte enades alla regioner unisont om att en ny nätverksträff ska arrangeras för att fortsätta diskutera och enas om gemensamma strategier och mål. Region Jönköping erbjöd sig att bjuda in till nästa träff.
Kliniskt basår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Kliniskt basår är en introduktion för dig som är nyutexaminerad sjuksköterska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker med högst fyra månaders arbetslivserfarenhet av yrket.
I det kliniska basåret finns gemensamma moment för samtliga deltagare som kompletteras med specifikt innehåll för de respektive inriktningarna.
Gemensamt för samtliga är verksamhetsnära introduktion samt återhämtningsprogram, grupphandledning och föreläsningsprogram inom etik, patientsäkerhet, offentlighet och sekretess, medarbetarskap samt lagar och avtal ur ett medarbetarperspektiv. Dessutom ingår simulatorövningar i team på SIM-centrat för vissa och hospiteringar alternativt auskultering på en annan enhet eller verksamhet.
Läs mer om yrkesintroduktion på Sahlgrenska Universitetssjukhuset: Utveckling och karriär – Sahlgrenska Universitetssjukhuset