19 februari, 2020

Första robotassisterade operationen för att lägga in elektroder i hjärnan hos patient med svår epilepsi

I februari genomfördes den första robotassisterade operationen för att lägga in tolv elektroder i hjärnan hos en patient med svår epilepsi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Miniroboten som användes är den första i sitt slag i Europa.

Roboten är extremt träffsäker och dessutom snabbare än en människa. Bild: Johanna Ewald St Michaels

– Operationen gick som planerat och patienten mår bra, säger Daniel Nilsson, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som genomförde operationen.

För många patienter med epilepsi fungerar läkemedelsbehandling men för vissa personer med en särskild form av svårbehandlad epilepsi kan det hjälpa att man opererar bort det skadade området i hjärnan som i vissa fall orsakar epilepsin. För att hitta området görs en utredning där första steget är att fästa elektroder på utsidan av huvudet.

– Med den metoden får man en första bedömning om var i hjärnan epilepsin startar men det kanske inte räcker för att gå vidare med operation. Andra steget är då att operera in flera elektroder på djupet i hjärnan, då kan man zooma in för att se exakt var det startar.

Tidigare har dessa operationer gjorts för hand men under måndagen genomfördes alltså den första robotassisterade operationen.

Daniel Nilsson, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som genomförde operationen. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

– Den typen av ”minirobot” vi använder är den första i sitt slag i världen. Roboten gör operationen enklare och säkrare eftersom den dels är bra på att placera flera elektroder med hög träffsäkerhet, dels gör det snabbare än en människa.

Med samma elektroder kan man därefter elektriskt stimulera området för att se om det går att operera bort eller om det styr viktiga funktioner som till exempel tal.

– Efter operationen väcker vi patienten som sedan får ligga på vår epilepsienhet i en till två veckor. Med övervakning dygnet runt kan vi registrera epilepsianfallen och se var de startar.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset var för först i Norden med att metoden att operera in djupelektroder hos epilepsipatienter 2013. Idag tar sjukhuset emot patienter från hela landet.

– I och med att tekniken med robotassistans nu gjort operationerna enklare och säkrare kan vi potentiellt erbjuda den till fler personer med svårbehandlad epilepsi, avslutar Daniel Nilsson.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 19 februari 2020 12:59
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:49
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.