28 mars, 2022

Forskningsdagen 12 september 2022 – anmäl dig nu!

”Tillsammans driver vi excellent gränsöverskridande forskning” – det är temat för Forskningsdagen 2022 som genomförs av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under dagen presenteras bland annat forskning om sällsynta diagnoser och tankestyrda proteser. Dessutom sker förhoppningsvis ett digitalt besök hos Denis Mukwege på Panzisjukhuset i Kongo.

Peter Gjertsson

För program och anmälan, besök Forskningsdagens webbsida: https://www.sahlgrenska.se/forskning/forskningsdagen-2022/

– Forskningsdagen är en påminnelse om hur nära sjukvård och akademi samarbetar och hur viktigt det är att vi tillsammans arbetar för att utveckla framtidens sjukvård. Tillsammans driver vi verkligen excellent gränsöverskridande forskning, säger Peter Gjertsson, som nyligen ersatt Ian Milsom som sammankallade för arbetsgruppen bakom Forskningsdagen 2022.

Hjärta-kärl, cancer och diabetes typ 2

Kardiovaskulär forskning har länge varit mycket stark vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vid årets forskningsdag för vi inblick i några av de projekt som pågår idag, och den vision som leder fältet framåt. En annan presentation handlar om utvecklingen av precisionsmedicin inom cancer hos barn och vuxna.  Tarmmikrobiotans roll i diabetes typ 2 står i fokus för en annan programpunkt.

Uppskattad av åhörarna

Den senaste Forskningsdagen fick flyttas fram nio månader på grund av pandemin, men kunde äntligen ske den 12 november 2021. Det blev en dag som uppskattades mycket av åhörarna. I den efterföljande utvärderingen svarade 99 procent att de tyckte att dagen varit mycket bra (57 procent) eller bra (42 procent).

Även 2022 års forskningsdag fick flyttas fram på grund av smittspridningen, och kommer nu att ske måndag den 12 september. Upplägget liknar förra årets event. Även denna gång sker dagen som ett hybridmöte, där deltagare kan boka in sig för fysisk eller digital närvaro, och alla åhörare kan använda eventets app för att ställa frågor i realtid.

Under dagen uppmärksammas även de två forskare som fått högre klinisk ALF-forskartjänst, samt pristagarna för Årets avhandling 2020 och Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2021.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Text: Maja Larsson
Publicerad: 28 mars 2022 11:53
Uppdaterad: 28 mars 2022 11:53
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.