20 april, 2022

Förlamad hockeyspelare får greppet åter

– Mycket har ändrats i mitt liv, men jag är fortfarande en envis norrlänning. Det säger hockeyspelaren Tobias Forsberg, som sedan 2018 varit förlamad från armhålorna och nedåt. Nu genomgår han en unik kirurgisk behandling för att återfå funktion i sina händer.

"För varje sak som jag inte behöver be någon annan om hjälp med är ju ett stort steg för mig. Att kunna flytta sig själv, ta sig fram lättare med rullstolen, att kunna sträcka sig efter saker, att kunna greppa saker, det skulle vara till stor hjälp i vardagen". Det säger Tobias Forsberg, som sedan 2018 är förlamad från armhålorna och nedåt. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

Under en ishockeymatch 2018 skadade sig Leksandsspelaren Tobias Forsberg så illa att han blev förlamad från armhålorna och neråt. Nu genomgår Tobias en unik handkirurgisk behandling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som kommer att leda till dramatiska förändringar i hans vardag. Genom att flytta på nerver och senor från fungerande muskler till icke-fungerande kommer Tobias att få ökad rörlighet i armbågarna och handlederna och möjlighet att greppa med båda händerna.  

­­­­­­ – Det var den 26 september 2018.  Jag spelade i Leksands IF och vi mötte Almtuna hemma. En vanlig situation, jag krokar in i en motspelare och åker med huvudet före in i sargen. När jag låg där på isen efteråt kunde jag inte röra någonting. Det enda jag egentligen kommer ihåg var att jag var fruktansvärt rädd. Det blev ambulanshelikopter till Falun och vidare till Uppsala för operation. Sedan började ett nytt liv.

­­­­­­– Små saker man tänkte förut var ett problem förr skrattar man ju åt nu. Samtidigt kan man kan inte jämföra sina egna problem med andras. Var och en kommer att någon gång att stöta på en motgång. Det spelar ingen roll om man förlorar jobbet eller om man bryter nacken, man måste hitta ett sätt att ta sig vidare från det. Egentligen är det är inte mer synd om den ena än den andra.

Tobias Forsberg kommer ursprungligen från Piteå och spelade bland annat i Norrlandslagen MODO och Björklöven innan karriären tog slut i Leksand. Han spelade också med både U18- och U20-landslagen och tog VM-silver med det sistnämnda 2007/2008. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

Ingen funktion i händerna

I samband med olyckan blev två ryggkotor i princip krossade och Tobias fick en ryggmärgsskada på femte kotan. Han är nu förlamad från armhålorna nedåt, och har ingen funktion i händerna. Men han kan delvis använda armarna, och det är denna funktion som kommer att användas för att återge greppet i händerna. Carina Reinholdt, överläkare och chef för den handkirurgiska verksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhet, ledde Tobias Forsbergs operation.

­­­­­­– Att drabbas av ryggmärgsskada innebär att man förlorar mycket funktion. För att kunna manövrera en rullstol, förflyttningar, att sköta sin hygien och inta måltider är dessa patienter helt beroende av arm – och handfunktion. Genom att använda så kallad rekonstruktiv kirurgi kan vi utnyttja fungerande muskler och nerver i armarna och flytta dem till nya positioner för att kunna återskapa viktiga rörelser. Detta leder ofta till en dramatisk ökning av självständigheten och livskvaliteten.

Tobias mamma Maria ger sin son en puss efter operationen. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

Enda sjukhuset i Sverige

En sådan trivial sak som att greppa kaffekoppen eller pennan kan vara omöjligt att göra för ryggmärgsskadade. Men det finns möjligheter att återskapa grepp-funktionen. Som enda sjukhus i landet kan kirurgerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset utföra så kallad tetra-handkirurgi, då man flyttar på nerver och senor och därigenom möjliggör för förlamade att greppa.

­­­­­­– Här på den handkirurgiska verksamheten tar vi emot ett femtiotal svenska och utländska patienter per år som behöver återskapa funktioner i arm och/eller hand. Med tetra-handkirurgi hjälper vi patienter med ryggmärgsskada. Vanligast sker skador vid femte och sjätte kotan, och då fungerar bara tre till fem muskler av de omkring fyrtio man har i armen. Operationen gör att patienten kan utnyttja dessa kvarvarande musklerna maximalt så att armar och händer kan få tillbaka något av sin tidigare funktion.

33-årige Tobias Forsberg kommer att opereras flera gånger i Göteborg och måste genomgå en omfattande rehabilitering. Han var lite nervös inför att lägga sig på operationsbordet igen, men han har bestämt sig för att detta är rätt väg framåt.

­­­­­­– Jag ser fram emot sommaren, jag hoppas att det som görs här gör att jag blir mer självständig i vardagen. För varje sak som jag inte behöver be någon annan om hjälp med är ju ett stort steg för mig. Att kunna flytta sig själv, ta sig fram lättare med rullstolen, att kunna sträcka sig efter saker, att kunna greppa saker, det skulle vara till stor hjälp i vardagen.

Överläkare Carina Reinholdt, fokuserad under operationsdagen. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

Tetrahandkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  •  Drygt 120 personer drabbas varje år av en så kallad traumatisk ryggmärgsskada i Sverige.
  • Tetrahandkirurgi innebär återskapande operationer av hand- och armfunktion (rekonstruktion) för patienter med förlamning efter ryggmärgsskada.
  • Under ett år opereras 50-60 ryggmärgsskadade patienter på Centrum för avancerad rekonstruktion av extremiteter (CARE) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
  • CARE är ett högspecialiserat centrum som tar emot både svenska och utländska patienter, och har en omfattande forskningsverksamhet.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 20 april 2022 09:00
Uppdaterad: 21 april 2022 07:28
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.