20 februari, 2023
”Fokus ligger på att bromsa progressen av njursvikt”
Genom hälsosamma levnadsvanor kan patienter med njursvikt förlänga tiden till eventuell dialys eller transplantation. För Joanna Svenzon och hennes sjuksköterskekollegor på Njurmottagningen är det därför självklart att arbeta med dessa frågor i kontakten med patienterna.
"Många fler har fått fysisk aktivitet på recept, FaR, sedan vi startade för ett år sedan", säger Joanna Svenzon som är sjuksköterska på Njurmottagningen. Bild: Johanna Ewald St Michaels.
Berätta om några av de aktiviteter ni gör kopplat till levnadsvanor!
– Vi arbetar sedan ett år tillbaka med frågeformulär kring levnadsvanor som patienter fyller i vid sitt besök eller hemma. Vid varje sjuksköterskebesök – vilket innebär vartannat besök hos oss – går vi igenom levnadsvanor med patienten och pratar om det stöd vi kan erbjuda om hen har behov av och vill förändra en levnadsvana. Förhoppningsvis kommer vi inom kort kunna använda oss av en robotlösning som gör att svaren i formulären hamnar direkt i patientjournalen men där är vi inte riktigt än. Vi har också en hel del kommunikationsmaterial om levnadsvanor i våra väntrum.
Vilken betydelse har levnadsvanor för era patienter?
– Man vet att tobaksanvändning och övervikt har en negativ verkan på njursvikt. Genom att ha normalvikt enligt BMI-skalan och undvika tobak kan patienter förlänga tiden till eventuell dialysbehandling eller njurtransplantation.
Vilket stöd kan ni erbjuda till patienter som vill förändra sina levnadsvanor?
– Vi är alla utbildade i att kunna ge råd om levnadsvanor och några av oss har även utbildning i samtalsmetodiken Motiverande samtal. Om vi uppfattar att patienten behöver mer stöd rekommenderar vi tjänsten Hälsocoach online.
Vi har också ett nära samarbete med dietisterna på Njurmedicinska som har stor kunskap om matvanor och som kan ge individuella kostråd vid olika stadier av njursvikt, vid övervikt, vid elekrolytrubbningar och vid risk för undernäring. Vi har också möjlighet att remittera patienter till vår fysioterapeut Anna Sandberg för hjälp med fysisk aktivitet. Vi hänvisar patienter som önskar stöd för att sluta röka eller snusa till tobaksavvänjare via vårdcentral eller Hälsocoach online. Vid missbruk av alkohol eller droger remitterar vi till någon av regionens beroendemottagningar.
Vilken respons får ni från patienterna när ni pratar om levnadsvanor?
– Generellt mycket positiv respons. De allra flesta vill prata om sina levnadsvanor och är medvetna om eventuella förbättringsmöjligheter, och många är också motiverade till att göra förändringar.
Vad är viktigt att tänka på när man tar upp ämnet levnadsvanor med en patient?
– Vi kopplar alltid ämnet till progressen av njursvikt, att sjukdomen kan påverkas av hur ens levnadsvanor ser ut. Våra patienter har ofta högt blodtryck och diabetes samt en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är levnadsvanor viktigt ur flera aspekter. Fokus ligger på att bromsa progressen av njursvikten och att bevara den nuvarande njurfunktionen så långt det är möjligt.
I själva samtalet är det givetvis viktigt att vara lyhörd. Metodiken Motiverande samtal handlar om att patienten själv ska berätta om sina upplevelser och tankar, till exempel vad det skulle betyda för hen att bryta en vana. Samtalet avslutas med att patienten får återge det man pratat om för att man ska se att det landat rätt.
Ni har arbetat strukturerat med levnadsvanor i ett år nu. Hur upplever du arbetet?
– Det känns bara positivt. Formuläret och det uppföljande samtalet är bra verktyg som hjälper oss att göra det som förväntas av oss. Till exempel är det många fler som har fått fysisk aktivitet på recept, FaR, sedan vi startade för ett år sedan.
På intranätet kan du som är medarbetare läsa mer om digitalt frågeformulär: Digitalt frågeformulär levnadsvanor – Sahlgrenska Universitetssjukhuset (vgregion.se)