29 augusti, 2024
”Ett bra bemötande kan rädda liv”
Hallå där Peter Lindqvist, socionom och utredare på Socialstyrelsen som föreläser om suicidprevention och bemötande på Sahlgrenska sjukhuset den 10 september – Suicidpreventiva dagen.
"Vi vet att de flesta som är suicidala har haft kontakt med vården på något sätt, men att de i första hand inte sökt vård för sitt mående utan för annat. Därför är det viktigt att våga fråga om det", säger Peter Lindqvist.
Vad handlar föreläsningen om?
– Föreläsningen kretsar kring bemötande av personer med psykisk ohälsa i vården och hur man genom ett gott bemötande faktiskt kan rädda liv. Socialstyrelsen har tagit fram två webbutbildningar som vi kallar för ”Det vi inte ser – om bemötande av personer i hälso- och sjukvården” samt ”Förebygg suicid – om bemötande av personer i socialtjänsten”, som handlar om detta. På föreläsningen ger jag ett smakprov på ett eller flera case ur utbildningarna. Jag presenterar också de ”nycklar” som vi har i utbildningarna. De är vägledningar som man kan använda sig av när man samtalar med patienter som till exempel uppvisar mycket ångest, är i affekt och aggressiva eller har suicidala tankar.
För vem är detta viktigt?
– Personer som lider av psykisk ohälsa finns i alla delar av vården så föreläsningen och utbildningsmaterialet är relevant för alla som möter patienter; från personal i receptionen, på mottagning eller vårdavdelning. Det första mötet är till exempel jätteviktigt. Psykisk ohälsa och suicidala personer finns inte minst inom den somatiska vården.
– Även som medmänniska kan man lära sig bli bättre på att bemöta personer med ångest eller suicidala tankar. Man kan förhindra suicid genom ett gott bemötande.
Behöver bemötande av personer med suicidala tankar utvecklas inom vården?
– Vi vet att de flesta som är suicidala har haft kontakt med vården på något sätt, men att de i första hand inte sökt vård för sitt mående utan för annat. Därför är det viktigt att våga fråga om det.
– Dessutom behöver det finnas en beredskap för hur man ska agera när en person svarar att hen har funderat på att ta sitt liv. Ibland kanske frågan undviks för att man är osäker på vad man ska göra med svaret. Detta vill jag belysa och öka kunskapen om.
Hur ser utvecklingen ut inom suicidprevention?
– Glädjande nog ser vi att antalet suicid per år har sjunkit med cirka 30 procent sedan början av 90-talet. Det minskar i alla åldrar förutom i gruppen kvinnor 15–25 år där man också ser att den psykiska ohälsan ökar. Ungefär 1600 personer om året tar sitt liv i Sverige.
Finns det någon myt kring suicid som är viktig att slå hål på?
– Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, har sagt att man inte ska vara rädd för att fråga om en person planerar att ta sitt liv för det går aldrig att plantera en sådan tanke hos en person som inte har dem. Att fråga gör ingen skada men det kan hjälpa.
”Relevant och viktigt för alla delar av vården”
Johan Sandelin är chefläkare och moderator för föreläsningen den 10 september. Enligt honom är det uppenbart att man inom vården behöver känna sig trygg i att bemöta personer i existentiell kris, oavsett specialitet:
– Ser vi specifikt till suicidalitet finns det en koppling till svår psykisk sjukdom, men även till somatisk sjukdom, varför suicidprevention är ett relevant och viktigt ämne för alla delar av vården.
Behöver vi arbeta mer med suicidprevention på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hur kan vi i så fall ta oss an det?
– Min bild är att vi, utan att specifikt ha fokuserat på dessa frågor, har tagit steg i rätt riktning. Inte minst genom ett tilltagande personcentrerat förhållningssätt till de patienter vi möter. Samtidigt kan vi alldeles säkert utveckla det vidare. Som alltid är ett bra första steg att öka medvetenheten om behovet och att komma på denna lunchföreläsning kan vara en utmärkt första åtgärd.
Lunchföreläsning 10 september
Tid: Tisdag 10 september klockan 12–13
Plats: Sahlgrens aula, Blå stråket 5, Sahlgrenska sjukhuset
Föreläsningen är öppen för alla medarbetare. Även patienter och närstående är välkomna. Ingen anmälan krävs.
Lunchmacka till de 75 första!
Arrangör: Kvalitetsstrategiska avdelningen
Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO).