20 december, 2021
Ett år efter dubbla handtransplantationen – den positiva utvecklingen fortsätter
I december 2020 utförde Sahlgrenska Universitetssjukhuset som första sjukhus i Norden en dubbel handtransplantation. Ett år senare kan patienten såväl öppna en skruvkork som använda en mobiltelefon.
Ett år efter operationen har återhämtningen av handfunktionen gått över förväntan. Bild: Johanna Ewalds St Michaels.
Transplantationen genomfördes under en 18 timmar lång operation av ett stort team på handkirurgiska kliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och innebar att två händer flyttades från en organdonator till en patient som för flera år sedan förlorade båda sina händer efter en svår infektion.
Transplantationen kunde genomföras tack vare ett långvarigt och nära samarbete mellan sjukhusets verksamheter för bland annat transplantation, anestesi/operation och rehabilitering.
Stark och motiverad patient
Patienten har nu varit inne på sjukhuset för ettårskontroll och under en veckas tid träffat arbetsterapeuter och sjukgymnaster, neurologer, handkirurger och transplantationsläkare.
– Ett år efter operationen kan jag se att återhämtningen av handfunktionen har gått över våra förväntningar. Vår patient har varit en idealisk kandidat för denna operation; extremt stark och motiverad att återvinna den självständighet som förlorades för flera år sedan. Motorisk och sensorisk funktion har förbättrats konstant under dessa månader och detta är tack vare det djupa samarbetet och stödet från vårt universitetssjukhus och alla dedikerade personer i teamet. Såväl patienten som vi alla är djupt tacksamma för donatorfamiljen som gav vår patient en chans att förbättra sin livskvalitet, säger Paolo Sassu, överläkare i handkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medicine doktor och ledande läkare under transplantationen.
”Jag kan känna på mina barnbarn”
– Jag kan inte välja en sak för det finns många saker som har blivit bättre. Jag kan känna på mina barnbarn, jag känner mig mer hel kroppsligt, livskvaliteten är mycket bättre. Greppförmågan har blivit bättre och utvecklingen av händerna fortsätter. Sedan har jag träffat och lärt känna fantastiska människor. Jag är så nöjd, säger patienten.
– Den lyckade dubbla handtransplantationen har lett till ökat självförtroende för hela kliniken. Vi är stolta över att vi kunde utföra det lagarbete som krävdes, det kan man inte göra på många andra ställen än Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Per Fredrikson, specialistläkare i ortopedi och ST-läkare i handkirurgi, som också utvecklat tekniken som användes för att sammanfoga skelettet mellan patientens och donatorns underarmar.
Kvalitetsstämpel för Sahlgrenska Universitetssjukhuset
I och med operationen blev Sahlgrenska Universitetssjukhuset Nordens enda centrum för handkirurgi med kompetens att utföra såväl dubbla handtransplantationer som att implementera permanenta robotarmar på amputerade patienter.
– Att man kan genomföra den här typen av avancerade ingrepp är en kvalitetsstämpel för Sahlgrenska Universitetssjukhuset som organisation och alla dess medarbetare, säger Paolo Sassu.