10 maj, 2023

Energifyllda dagar med fokus på innovativa lösningar för världens barn

Nyligen fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset besök av Unicef Office of Innovation. Det blev ett spännande möte som handlade om att med innovation och forskning skapa förutsättningar för att förbättra livet för världens barn.

Från vänster: Dimitrios Kiousis från Innovationsplattformen, Rui Zhou från Unicef, Elin Ståhl från Innovationsplattformen, Kate Abrahamsson från Drottning Silvias barnsjukhus, Alexander Lee och Irina Mirkina från Unicef, Diana Swolin Eide från Drottning Silvias barnsjukhus, Eira Stokland, överläkare Barnradiologi Sahlgrenska Universitetssjukhus, samt Lina Strand Backman, innovationschef Innovationsplattformen.

UNICEF Office of Innovation har haft sitt huvudkontor i New York, men flyttade nyligen till Stockholm. Resan till Göteborg som ägde rum den 27-28 april i år var den första ”utflykten” till Västra Götalandsregionen. Innovationsplattformen VGR var värdar för besöket och med under dagarna fanns även representanter från AI kompetenscentrum och Område 1 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt från Chalmers tekniska högskola. 

Vad var syftet med dagarna?

– Vi har haft en dialog med UNICEF Office of Innovation sedan ungefär ett halvår tillbaka. Det är en spännande aktör och potentiell samarbetspartner för Sahlgrenska Universitetssjukhuset eller någon av de andra aktörerna som deltog. Nu ville vi träffas för att organisationerna ska kunna lära känna varandra bättre. Vi har haft möte och workshop med temat implementering och adaptering av innovationer inom hälso- och sjukvården i de länder där UNICEF bedriver sitt utvecklingsarbete, säger Dimitrios Kiousis, innovationsledare på Innovationsplattformen.

UNICEF Office of Innovation representerades av Rui Zhou, Health & Nutrition Innovation Manager, Alexander Lee, Innovation Manager, Private and Public Sector Partnerships och Irina Mirkina, Innovation Manager AI Lead på UNICEF Office of Innovation.

– Jag är mycket förväntansfull. En anledning till att vi flyttade verksamheten (huvudkontoret) till Sverige är att ni har ett fantastiskt innovationsekosystem. Vi har kommit hit för att lära oss och för att utforska nya möjligheter. Och förhoppningsvis också utbyta erfarenheter. Jag har förstått att Göteborg och hela den här regionen också ligger långt framme när det gäller innovation. Jag ser därför fram emot de här dagarna och jag tror att vi kommer att få med oss nya tankar och idéer, sa Alexander Lee innan besöket.

På programmet  

– Dag ett hade fokus på innovativa lösningar i hälso- och sjukvården. Hur skulle exempelvis AI, drönare och kvantdatorer kunna appliceras på UNICEF:s verksamhet för barn som lever i olika typer av utsatthet runtom i världen? Förhoppningsvis inspirerade några av de pågående innovations- och forskningsprojekt som finns i Västsverige, säger Dimitrios Kiousis.

Magnus Kjellberg, föreståndare för Kompetenscentrum AI, var med vid workshopen om artificiell intelligens. Han pratade bland annat om hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset hanterar känsliga personuppgifter och fick ta del av viktiga frågor från UNICEF.

– UNICEF berättade bland annat om deras arbete med att stötta start-ups i världen som jobbar med bland annat AI och bilddiagnostik. Problem som de lyfte var att stor del av jordens befolkning inte har tillgång till internet och att lagstiftningen om hanteringar av personuppgifter inte är harmoniserad mellan länder, säger Magnus Kjellberg.

Dag två inleddes med presentation av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Drottning Silvias barnsjukhus och därefter en rundvandring på barnsjukhuset.

– Eftersom UNICEF:s verksamhet fokuserar på barn var det naturligt att visa dem runt på Nordeuropas största samlade barnsjukhus, säger Dimitrios Kiousis.

Klinisk workshop pågår.

”Vänligt och patientcentrerat”

Ett dussin läkare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset med erfarenheter från arbete i utvecklingsländer deltog och en klinisk workshop avslutade eftermiddagen.

– Vi ser många möjligheter till samarbete. Det är helt fantastiskt, allt som Kate Abrahamsson, (Områdeschef, område 1) och Diana Swolin Eide (professor i pedriatrik/ FoUU.chef) har berättat för oss. Kvaliteten på vården, hur vänligt det är, och patientcentrerat, sa Irina Mirkina, Innovation Manager AI Lead på UNICEF Office of Innovation.

– Det var ett oerhört inspirerande möte och besök av UNICEF. Alla bidrog på ett fint sätt med ett internationellt och globalt perspektiv på vården och det blev härliga diskussioner som startskott på ett möjligt samarbete. De var mycket imponerade när de åkte, och vi fick också höra mycket intressant om UNICEF och deras globala innovationssatsningar sa Diana Swolin-Eide.

– Det har varit ett stort nöje att få kontakt med det pulserande innovationsekosystemet i Västra Götalandsregionen, lära sig om hälsoinnovationens rika möjligheter och utforska synergier med olika innovationsaktörer från den offentliga sektorn, affärspartners och akademiska institutioner. Vi vill särskilt tacka Innovationsplattformen för att vi har samlats för denna möjlighet, säger Rui Zhou, Health & Nutrition Innovation Manager på UNICEF Office of Innovation.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 10 maj 2023 10:38
Uppdaterad: 10 maj 2023 10:56
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.