10 juni, 2020
”En del patienter kan vara uppe och gå för att två timmar senare ligga på IVA”
På Östra sjukhusets akutmottagning möter sjuksköterskan Lisa Björk-Ghanbari allt från livshotande sjuka till patienter som själva promenerar fram till sjukhuset. Även om triageringen sker i en container pågår jobbet också på insidan.
Sjuksköterska Lisa Björk-Ghanbari. Bild: Johanna Ewald St Michaels
VÄGEN GENOM COVID-VÅRDEN. ”Jag jobbar på Östra sjukhusets akutmottagning och hit kommer majoriteten av alla covidpatienter. Vi tar emot de flesta med misstänkt smitta som kommer via ambulans, från hela Göteborgsområdet, och även visa patienter som kommer till sjukhuset på egen hand.
Utanför akuten har vi en container uppställd där de patienter som kommer på egen hand tas emot. I vanliga fall triagerar vi inne på akuten, men nu gör vi det i containern. Här jobbar sjuksköterskor, undersköterska och läkare med att göra så kallad spottriage, det vill säga första bedömning, rådgivning, eventuell hänvisning och råd om egenvård. Vi mäter patientens syresättning och puls med hjälp av en pulsoximeter och bedömer sedan om patienten ska fortsätta utredas inne på akuten eller vara kvar i containern för fortsatt utredning. Om syresättningen är bra kan patienten oftast åka hem med råd om egenvård.
Det skiljer sig väldigt mycket åt hur sjuka patienterna är som kommer. En del är riktigt sjuka, andra kan promenera hit. En del patienter kan vara uppe och gå för att två timmar senare ligga intuberade. Vi har själva varit förvånade några gånger över att patienter som verkat någorlunda okej haft jättedåliga värden och kort efter att de kommit till akuten befunnit sig på IVA.
I vanliga fall är jobbet på akuten varierat. Vi möter patienter med alla möjliga kritiska tillstånd. Nu är det nästan uteslutande covidpatienter. Arbetsbelastningen är också varierande. Vissa dagar är ganska lugna, andra mer hektiska, beroende på hur många patienter som kommer. Framför allt blir det mycket merjobb med all utrustning som ska tas på och av det är varmt och svårt att andas i. Man måste hela tiden värdera och planera sina arbetsmoment. Och det är många nya rutiner att arbeta efter och det ändras dagligen, varje vecka allt från stora till små ändringar. Man har vant sig nu men allt tar ju längre tid i och med det.
Förutom skyddsutrustning är det en annan sak som skiljer sig från en vanlig dag på akuten – att det inte finns några närstående till patienterna inne på avdelningen på grund av smittorisken. Det är såklart jättetufft, att vara väldigt sjuk och att dessutom inte få ha någon som står en nära hos sig.”