17 januari, 2022

Emad Abu Ishkheidem prisas – Sveriges bästa handledare för läkarstudenter

I höstas utsågs ögonläkaren Emad Abu Ishkheidem till Göteborgs bästa handledare. Nu står det klart att han också var bäst i Sverige 2021.

”Emad undervisar med ett stort engagemang om sitt specialistområde oftalmologi. Han beskrivs som en mästare på att bekräfta sina studenter och ser till att studenterna känner sig sedda även om de tidigare bara setts via videoföreläsningar. Som handledare inspirerar Emad sina studenter med sitt engagemang och passion för sitt specialistområde.”

Så lyder motiveringen till det nationella handledarpriset, som delas ut av Sveriges läkarförbund Student. Emad Ishkheidem blev förvånad när mejlet kom:

– Jag visste inte ens att man kunde bli nominerad!

I dagsläget arbetar Emad Abu Ishkheidem som specialistläkare på ögonkliniken, Mölndals sjukhus, och ansvarar för oftalmologikursen på läkarutbildningen i Göteborg. Han leder också en fördjupningskurser för akutläkare och allmänläkare som vill lära sig mer om ögonsjukdomar.

– Många kan alldeles för lite om ögon. Ögonkursen på läkarprogrammet är väldigt kort, samtidigt som ögat är väldigt komplext. Under den korta tid studenterna är hos oss hinner vi bara gå igenom det allra mest grundläggande, säger han.

Men att börja med det allra mest grundläggande är samtidigt ett av Emad Abu Ishkheidems råd till alla som vill bli bättre handledare.

– Jag försöker sätta mig in i studenternas situation. Jag vet att de har det tufft och stressigt, de behöver mycket stöd. Kunskapen behöver göras enkel, som specialist kan jag inte utgå från mitt eget perspektiv. När det gäller ögon brukar jag börja med det allra enklaste: det finns två stycken. Därifrån bygger man sakta vidare, säger han och skrattar.

En annan sak han bär med sig är att vilja studenterna väl.

– Jag brukar betrakta dem som mina yngre vänner eller syskon. Det funkar bra hos oss på Ögon, vi har en bra stämning och ser alla som besöker oss som mycket välkomna gäster.

Ett tredje tips är att alltid ha ett mål att sikta mot.

– Som kursledare har man bara en begränsad tid med studenterna. Den tiden behöver användas klokt. Det kan låta storslaget, men att ge dem en bra ögonkurs handlar om att göra något bra för samhället, oavsett vilken specialitet studenterna väljer i framtiden. En allmänläkare på en vårdcentral som har goda kunskaper i oftalmologi kan bespara patienten ett besök på ögonakuten genom att ställa rätt diagnos. Detta försöker jag ha med mig i allt jag lär studenterna.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 17 januari 2022 13:10
Uppdaterad: 17 januari 2022 13:12
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.